Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Bézs könyv – Szolidan, de erősödött az USA gazdasága

Némileg nőtt a gazdasági aktivitás február vége óta – áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed állapotfelmérésében, a Bézs könyvben.

A Bézs könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC), amely legközelebb május 1-jén határoz a kamatról. A jelentés szerint a Fed 12 körzetéből tízben az aktivitás enyhén, vagy mérsékelten nőtt, kettőben pedig nem változott. A fogyasztói kiadások összességében alig nőttek, de a jelentések eltérőek voltak a régiók és a termékkategóriák között. Kissé visszaesett a feldolgozóipari tevékenység, mindössze három körzet számolt be növekedésről ezen a területen. A megkezdett lakásépítések összességében szerény mértékben nőttek, és a legtöbb körzetben emelkedett az eladások száma. A foglalkoztatás kilenc térségben gyengén javult, háromban pedig nem volt érdemi változás – ismertette a távirati iroda.

A legtöbb körzet a munkaerőkínálat növekedéséről számolt be. Nyolc körzetben mérsékelt ütemben nőttek a bérek, a többiben szerény, vagy visszafogott volt a növekedés. A fogyasztói árak márciusi növekedési üteme az év elejihez hasonlóan visszafogott volt. A Vörös-tengeren a folyamatos szállítási zavarok és a Baltimore-i híd összeomlása „néhány esetben szállítás késedelmet okozott, ami azonba nem vezetett széles körű áremelkedéshez” – áll a jelentésben. A megkérdezettek általában óvatos derűlátást fogalmaztak meg az amerikai gazdaság kilátásait tekintve.