2024 október 04

Meghatalmazás – Mit jelent az álképviselet?

A meghatalmazás fontos szerepet tölt be a jogrendszerben, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyan képviseljék érdekeiket és döntéseket hozzanak mások nevében. Ebben a cikkünkben megnézzük a meghatalmazás fogalmát, valamint részletesen foglalkozunk az álképviselet témakörével is. A cikk végén mutatunk egy biztonságos és kényelmes alternatívát a dokumentum elkészítésére az internetes minták használata helyett.

Mi az a meghatalmazás?

A meghatalmazás egy olyan jogintézmény, amely lehetővé teszi egy személy számára, hogy más személyt felhatalmazzon arra, hogy a meghatalmazó saját nevében cselekedjen. Ez egy jogi eszköz, amely széles körben alkalmazott a mindennapi életben, üzleti kapcsolatokban és jogi ügyekben egyaránt.

Álképviselet

Az álképviselet olyan helyzetet jelöl, amikor egy személy másnak a nevében cselekszik vagy beszél egy olyan dologban, amelyre nincs jogosultsága vagy engedélye.

Így álképviseletet folytat az a személy, aki képviseleti jog nélkül vagy képviseleti jogkörét túllépve más nevében jognyilatkozatot tesz. Ebben az esetben nyilatkozata a képviselt jóváhagyásával vált ki joghatást.

Álképviselet fajtái

  • Jóhiszemű álképviselő
  • Rosszhiszemű álképviselő

Az álképviselő jognyilatkozata a képviseltet nem köti, így kölcsönös akaratnyilatkozat hiányában a szerződés nem jön létre.

Mikor fordulhat elő?

Az álképviselet elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját jogaival és felelősségével a cselekményei kapcsán, valamint azokkal a helyzetekkel, amikor szükség lehet egy képviselő közreműködésére. A céges ügyekben például az ügyvezető a megbízatása lejártát követően a társaság nevében kötött ügyletek tekintetében álképviselőnek minősül.

Abban az esetben is előfordulhat az álképviselet esete, ha jogi érdekünket ügyvéddel képviseltetjük, ugyanis az eljárási képviseletre adott meghatalmazás nem jogosítja fel az ügyvédet arra, hogy további meghatározott cselekményeket végezzen, de a fentiek alapján utóbbi jóváhagyással ez orvosolható.

Szerzi segítség

A Szerzi szerződésgenerátora az összes esetlegesen felmerülő buktatóra figyel helyettünk a dokumentum elkészítése során. Nincs más teendőnk, mint megválaszolni a kérdéseket, és a rendszer elkészíti számunkra a teljes, célnak megfelelő dokumentumot. A Szerzi rendszerében regisztrációt követően a meghatalmazás okosnyilatkozat ingyenesen igénybe vehető.

Használja a Szerzi szerződésgenerátorát és készítsen egyszerűen meghatalmazást!

  • Naprakész; a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint változás esetén a szerződési sablon frissül.
  • Nem tartalmaz fölösleges bekezdéseket.
  • Átlátható és könnyen kezelhető.
  • Bármikor elérhető, online gyorsan kitölthető.
  • Előszerkesztett; formázással garantáltan nem kell bajlódnunk.
  • Magas szakmai képzettséggel rendelkező a szerződésszerkesztésben jártas ügyvédek közreműködésével készült.
  • Verzió kezelésre, kedvünk szerinti rendszerezésre is van lehetőségünk.
  • Jegyzeteket tudunk hozzáadni.

Amennyiben további segítségre volna szüksége a meghatalmazás vagy egyéb jogi kérdése esetén, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, aki készséggel áll rendelkezésére.