
Nem csak egy fűszerpaprika fajta létezik itthon
A fűszerpaprika a legnépszerűbb fűszerek egyike itthon, minden háztartásban megtalálható és a legtöbben nem is igazán gondolkodunk azon, pontosan milyen fajtájú – pedig több is van belőle. Sőt, az elkészítendő ételnek megfelelően érdemes válogatni köztük.
Magyaros ételt szinte nem is tudunk fűszerpaprika nélkül készíteni, a háziasszonyok “csodafegyvere” ez, hasonlóan ízletes, mint a Chili Hungária Webáruház termékei.
Ezt érdemes tudnod a fűszerpaprikáról
Itthon az 1700-as évek során lett divatos a magyar konyhában a fűszerpaprika használata, a legendák szerint a Szegeden található ferences kolostorban ültettek először ilyen növényt. Porrá őrlésével pedig egy debreceni főorvos és botanikus, Csapó József kísérletezett először. Sokáig azonban csak a magasabb körökben és éttermekben használták, a mindennapi asztal részévé csak körülbelül száz évvel később jutott el. A nagykereskedelembe pedig innen került át, hogy aztán mára nemzeti fűszereink közé tartozzon.
Főként a Duna és a Tisza folyók mentén találjuk fő termesztési körzeteit, ezért van az, hogy Kalocsa és Szeged különösen kiemelkedő ma is fűszerpaprika-termesztési szempontból, és nagy nevet szerzett magának az évtizedek során.
A pirospaprika a fűszerpaprika-őrleményt takarja, ezt vesszük meg a boltban mi is és a külföldre származott hazánkfiai is! Ugyanis akik Magyarországtól messze élnek, a rokonoktól a leggyakrabban azt kérik, küldjenek nekik pirospaprikát és Túró Rudit ajándékba egy kis hazai ízért.
A fűszerpaprika fajtái itthon
A magyar fűszerpaprika-őrleményeket többféle minőségi csoportba sorolhatjuk, miután a termést utóérlelték, megmosták, megszárították és megőrölték. Az ASTA-érték jelzi, hogy mennyire piros az a paprika, vagyis minél több van benne, annál pirosabb = minőségibb. Így tehát van
- 160 ASTA feletti: extra különleges
- 130 ASTA feletti: különleges
- 110 és 129 ASTA közötti: csemege
- 100 és 109 ASTA közötti: édesnemes
- 60 és 99 ASTA közötti: rózsa
Ha a Magyar Élelmiszerkönyv kategorizálását nézzük, amely érzékszervi jellemzők alapján állítja sorba a fűszerpaprika-őrleményeket, az alábbiakat különböztethetjük meg:
- Különleges: tűzpiros és édeskés
- Csemege: világosabb piros vagy sárgáspiros
- Édesnemes: mozaikos megjelenésű őrlemény, mely világosabb piros vagy akár sárgásbarnás
- Rózsa: fakópiros
De ha ránézünk a boltok polcaira, azt látjuk, hogy sokkal több variáció és kombináció létezik, ezek azonban a legalapvetőbbek.
Mihez kell a fűszerpaprika?
Hát a gulyáshoz és a pörkölthöz mindenképpen, az alapból nem felejthetjük ki az őrleményt! De kell a krumplis tésztához, paprikás krumplihoz, rántásokhoz, levesekhez, főzelékekhez, ragukhoz, mártásokhoz és sült húsokhoz is. Hagymával párosítva igazi illat- és ízkavalkád fogadja a konyhába belépőt, a paprika szép színt ad az ételeknek és pikáns ízt is.