2024 október 06

Új vagy felújított használt laptopot érdemes vásárolni?

Ha már feltetted magadnak a kérdést, itt az ideje, hogy megkapd a választ is, hogy új vagy felújított használt laptopot érdemes-e vásárolni! Mivel mára már gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszközeinkké váltak, így nem elkerülhető a kérdés, egyszerűen muszáj vele előbb vagy utóbb foglalkozni.

Sok kérdés felmerül új vagy felújított használt laptop vásárlása előtt

Eleve el kell dönteni, hogy PC-t vagy hordozható számítógépet vegyünk-e. Számos márka rengeteg terméke van a piacon. Milyen paraméterekre kell figyelni? Ha hibás lesz a termék, van hozzá megfelelő szervizellátás? Megéri sokat költeni egy laptopra?

És most csak párat említettünk a rengeteg aggály közül. Ismerős kérdések? Ha igen, akkor nem új a dilemma. Próbálunk segíteni, hogy könnyebb legyen meghoznod a döntést, hogy új vagy használt felújított laptop legyen-e végül, amit meg fogsz vásárolni.

Már csak azért is nehéz döntés ez, mert mindenki pénzből él, így neked sem mindegy, mennyit fogsz kiadni érte. Valamint azért is nehezítő tényező ez, mert bár számos online oldal foglalkozik azzal, hogy ajánljon valamit, a legtöbb esetben eladni szeretnének egy adott laptopot számodra. 

Találkozhatsz számos hozzáértő online szakértővel, de akár sok olyannal is, aki csak el akarja adni a termékeit. Ha pedig megkérdezed az ismerőseidet, mindenki mást fog mondani. Épp ezért kell most tiszta vizet öntenünk a pohárba!

Az újnak és a használtnak is megvan a maga előnye és hátránya

Egy új számítógép vásárlásakor garantáltan makulátlan állapotú készüléket kapsz, mivel még senki sem használta előtted. Ugyanakkor épp ez lehet a hátránya is, mivel a gyári teszt óta senki sem ellenőrizte, hogy valóban működik-e minden benne. Az eladó sem vizsgálta ezt, mivel ő csak egy értékesítő, egy kereskedő.

Persze van 3 napos cseregaranciád, de mi van, ha később jön elő egy hiba? Garancia van rajta, de csak meghatározott szervizekbe viheted vagy küldheted a gépet, ahol majd egy központi szervizbe fogják továbbítani, és akár hetekre is laptop nélkül maradhatsz.

Ráadásul a jobb, drágább modellek sok esetben megfizethetetlenek. Az olcsóbbak pedig gyengék, vagy 1-2 éven belül azzá válnak.

Ezzel szemben egy kiváló használt laptop esetén olyan gépet kapsz, amit nemcsak kipróbáltak, de ha kellett, akkor fel is újítottak, cserélték az elhasználódott alkatrészeket. Bevált modellekről van szó, melyeket évek óta használnak nagy megelégedéssel.

És akkor ott van még természetesen az ár kérdése is. Egy használt felújított laptop az eredeti ár töredékéért lehet a tiéd! Egy hasonló tudású gépet nagyon drágán tudnál beszerezni, miközben így hozzájuthatsz sokkal kevesebbért, és még évekig tudod használni, mert nagyon megbízható darabokról van szó.

Ha számít az ár, válassz használt felújított gépet!

Mivel a legnagyobb különbség egy új és egy használt között az árban van, így mindenképp érdemes megfontolni ez utóbbiakat, így olcsóbban juthatsz egy kiváló konfigurációhoz. Ráadásul kis összegért jogtiszta operációs rendszert és vírusirtót is telepíttethetsz rá.