2024 október 05

Online angol-magyar szótár, a mindennapi társ a munkában és a szórakozásban

Akik régen valamilyen nyelvet tanultak, be kellett, hogy szerezzenek közép- vagy felsőfokú szótárakat, amelyek igen méretesek voltak. Még a szavakat keresni bennük is nehéz volt, nem beszélve arról, amikor cipelni kellett ezeket a könyveket. Mára a nyomtatott kiadványok jelentős részét leváltotta az internet, azaz a neten fellelhető digitális anyagok. Ez lett a sorsa a szótáraknak is.

Angol szótár egy kattintásnyira

A jelentese.hu online angol-magyar szótára is egy olyan nélkülözhetetlen társ, amely elérhető bárki számára a mindennapokban, és nem kell beszerezni semmilyen régi szótárt, valamint nem kell kérdezgetni a kollégákat, ha egy szót nem ismerünk. A jelentese.hu weboldalon több gyűjtemény, szótár is található, melyek egyike az angol-magyar és joggal mondható, hogy talán ez a leginkább elengedhetetlen online forrásunk.

A weboldalon közel 100.000 angol kifejezés jelentése található meg magyarul, és a szótár most is folyamatosan bővül, ugyanis bárki számára nyitott a lehetőség, hogy beírjon egy új szót. Ezt az oldal legalján, az “Új szócikk felvitele” menüpontra kattintva lehet megtenni.

Nagyon hasznos segítség, hogy a hangszóróra kattintva meg tudjuk hallgatni az adott szó kiejtését angolul, ráadásul különféle országok lakóitól, akik eltérő módon használják az angol nyelvet. Egy adott szó jelentését csoportosítva találjuk meg szófajok szerint, mely nagymértékben megkönnyíti az eligazodást, főleg, ha egy fordításon dolgozunk.

A digitalizáció hatása

Napjainkban több nyelv is van, amelyet rengetegen beszélnek a világon, ha egy ország vagy kontinens lélekszámát vesszük alapul. Ilyen pl. a spanyol, a kínai nyelv is, de kétségkívül az angol lett mára a világnyelv. Bárhová megyünk, ha angolul kérünk segítséget, nagy eséllyel kapunk rá választ, főleg, ha fiatalokat kérdezünk meg.

Egyre többen dolgoznak olyan cégnél, ahol szintén az angol a közös munkanyelv, ezért szinte mindenki számára alap már, hogy meg tudjanak szólalni, de legalább társalgási szinten tudjanak beszélni angolul. A digitalizáció rohamléptékben történő terjedésének az is lett az egyik következménye, hogy a kikapcsolódás különféle területein is javarészt angolul történik a kommunikáció.

Hazánkban egy ideje a streamingeké a főszerep a filmnézés terén, így, ha valaki szeretne nyelvet tanulni és megérteni, mit mondanak, nem csupán az angol feliratokat olvasni, akkor is azonnal rákereshet a jelentese.hu oldal online angol-magyar szótárában az egyes kifejezések jelentésére.

Minden korosztály számára könnyen hozzáférhető

Mivel laptopja, de legalábbis mobiltelefonja már mindenkinek van, ezért bárki gyorsan és könnyedén tudja használni ezt a programot. A gyerekek már szinte mobillal a kezükben születnek és a videójátékokban élik az életüket, amelyek nagy része szintén angol nyelvű. De nagyon sokan az idősebb korosztályból is akarnak még fejlődni, és mivel ez egy egyszerűen kezelhető weboldal, ők is gyorsan megbarátkoznak a használatával.