Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Februárban a vártnál jobban javult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Az elemzők által vártnál jelentősebben javult a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe.

A Sentix euróövezeti befektetői bizalmat tükröző konjunktúraindexe mínusz 12,9 pontra, 2023 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett a januári mínusz 15,8 pontról. Februárban a befektetői hangulatindex már sorban a negyedik hónapban javult. A piac gyengébb adatra, mínusz 15,0 pontra számított februárra.

Az alindexek közül az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma negyedik hónapja jelez javulást, februárban mínusz 20,0 pont lett az előző havi mínusz 22,5 pont után. A gazdasági várakozások almutatója immár zsinórban az ötödik hónapban emelkedett: februárban mínusz 8,8 pontról mínusz 5,5 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabb szintre erősödött, azonban még így is a zsugorodást jelző tartományban maradt.

A jelentés összeállítói megjegyezték: az euróövezeti javulás mérsékelt, az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma továbbra is nagyon alacsony szinten áll; az euróövezet folytatja küzdelmet a gazdaság recessziós tendenciái ellen. Az euróövezeti javulást elsősorban a német gazdaság veti vissza. A Sentix németországi befektetői bizalmat tükröző konjunktúraindexe mínusz 27,1 pontra esett a januári mínusz 26,1 pontról.

Az alindexek közül az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma februárban mínusz 39,3 pontra esett az előző havi mínusz 35,5 pont után. Ezzel szemben a gazdasági várakozások almutatója februárban mínusz 16,3 pontról mínusz 14,0 pontra, 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre erősödött, azonban az index értéke továbbra is a gazdasági aktivitás lassulását jelzi. A jelentés szerint Németországban a gazdasági válság tartós, és az eddigi politikai válaszok kevés reményt adnak a javulásra.

A 306 befektető részvételével végzett közvélemény-kutatást február 1. és február 3. között végezték.