Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Falamás adatok érkeztek Kínából

Kínában az elemzők által vártnál kedvezőbben alakult az ipari termelés decemberben, de csalódást okozott a kiskereskedelmi és a munkanélküliségi adat.

A kínai statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint az ipari termelés bővülése 2022 februárja óta a legnagyobb ütemű, 6,8 százalékos volt decemberben éves szinten, meghaladta a novemberi 6,6 százalékot. Elemzői várakozások átlagában a novemberivel megegyező, 6,6 százalék szerepelt decemberre. Kínában tavaly az ipari termelés átlagosan 4,6 százalékkal nőtt a 2022. évi 3,6 százalékos bővülést követően. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedése 7,4 százalékra lassult decemberben éves szinten a novemberi 10,1 százalékról. Elemzők kevésbé lassuló növekedést, 8 százalékot vártak decemberre. Tavaly átlagosan 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában, miután 2022-ben 0,2 százalékkal csökkent – közölte a távirati iroda.

A statisztikai hivatal arról is jelentett, hogy a munkanélküliség 5,1 százalékra emelkedett decemberben a novemberi 5 százalékról. Elemzők stagnáló munkanélküliségre számítottak a múlt hónapra. Kínában átlagosan 5,2 százalékra csökkent a munkanélküliség tavaly a 2022. évi 5,6 százalékról.