2024 október 05

Mobilházat vennék, de hogy jut el a rendeltetési helyére?

Manapság egy elég kényelmes világot élünk, és hozzászoktunk, hogy ha szeretnénk valamit, akkor azt gyorsan meg is kapjuk. Igen ám, de még az azonnal szállítható mobilházak esetén sem igen tudjuk feldobni az autónk tetejére az ingatlant, és azon melegében a rendeltetési helyére vinni.

Na de akkor hogyan fog eljutni a szállítási címre a megrendelt épület? Mi mindennel érdemes tisztában lennünk ezzel kapcsolatban? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat. Érdemes elolvasni, ha konténerház beszerzésében gondolkodunk.

Szerkezetkész mobilház

Az EcoModul konténerházainak szerkezetkészen kell megérkezniük a telepítés színhelyére, ami értelemszerűen egyet jelent azzal, hogy nem valósítható meg az elemekben történő szállítás. Ha megnézzük a kínálatot, látni fogjuk, hogy komolyabb darabokról van szó, amelyek ráadásul sokszor az alakjuk miatt is fejtörést jelentenének, gondoljunk csak az L- vagy U-alapterületű darabokra.

Az tehát egyértelmű, hogy ez a feladat speciális feltételeket fog igényelni, ezért mindenképpen szállíttatásra lesz szükség.

Miért kell speciális szállítás?

Vegyük a legkisebb mobilházat, az is 6/7×3 méter, azaz 18-21 m2, ami komoly méret, ha a szállítást nézzük. Mivel közutakon kellene vele haladni, ezért számolni kellene azzal, hogy különféle nehéz helyzetekkel szembesülhetünk. Ugyan egy miniházról beszélünk ebben az esetben, de már itt is gond lehetne azzal, hogy akadályt képezünk a többi közlekedő számára, s megnőne a balesetek veszélye is.

Márpedig érthető módon a cél az, hogy egyben és épségben jussunk el a telepítés helyére. A sérülés és a balesetek elkerülése miatt különleges szabályokat kell betartani a szállítás során.

Biztonságosan az utakon is

Először is elengedhetetlen egy speciálisan kialakított, s emellett természetesen nem átlagos méretekkel rendelkező kamion, valamint egy kísérőautó.

De sajnos még ezen a ponton sem mondhatjuk azt, hogy mindent kipipáltunk, hiszen daru nélkül nemcsak a járműre való elhelyezés vagy levétel lenne nehézkes, de gondoljunk arra is, hogy az épületnek a kijelölt részre kell kerülnie a területen belül is. Sajnos a vontatás nem megoldás, ez ismét csak az építmény épségét kockáztatná.

A szállítás időpontja is korlátozott, kizárólag éjszaka, illetve hajnalban történhet meg, mivel ilyenkor kevesebben járnak az utakon, így a baleset okozásának veszélye is lecsökken. De még emellett is szükség van engedélyre is a szállításhoz.

Látható, hogy nem egyszerű a dolog, de nem is kivitelezhetetlen. Azonban mindenféleképpen javasolt értékbiztosítást kötni a konténerházra, biztos, ami biztos alapon, hiszen utólag már hiába bánkódnánk, ha valami baj történne.

A helyszínen is meg kell teremteni az ideális feltételeket a telepítéshez, azaz az érkezésig túl kell lenni a talajmunkákon, s a talajnak egyenletesnek kell lennie. Ahogy a vezetékezés előkészítése sem kifelejthető feladat.

A megfelelő előkészületeket követően elhárul minden akadály a biztonságos szállítás és telepítés elől.