Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Rekordot döntöttek a működési térségnek nyújtott finanszírozások

Minden eddiginél több, az egy évvel korábbi rekordnál is nagyobb értékű finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet kimutatásában közölte, hogy 2023-ban 13,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó gazdaságoknak. Csaknem 60 millió euróval többet, mint 2022-ben.

EBRD

Az EBRD tavaly 464 egyedi programhoz nyújtott finanszírozást, és ez is rekord a pénzintézet több mint három évtizedes eddigi történetében. A társfinanszírozásokkal együtt az EBRD 26,2 milliárd eurót mozgósított tavalyi befektetési programjaira. Az összeg 80 százalékát a bank magánszektorbeli finanszírozásokra folyósította.

A beszámoló kiemeli, hogy Ukrajna 2023-ban több mint kétmilliárd euró EBRD-finanszírozásban részesült. Az EBRD Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője. Az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra. Az EBRD 2022-ben 1,7 milliárd euró finanszírozást nyújtott Ukrajnának. A beszámoló szerint a tavalyi pénzügyi támogatás értéke meghaladta a kétmilliárd eurót. Vagyis Ukrajna az eredeti 3 milliárd eurós célnál jóval több EBRD-finanszírozásban részesült a háború kezdete óta.

A bank tájékoztatásában kiemeli a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalatnak nyújtott 200 millió eurós hitelcsomagot. Az ukrán cég az EBRD-hitelt stratégiai földgáztartalék képzésére használhatja az orosz invázió utáni második téli fűtési szezonban. A 200 millió eurós Naftohaz-hitel annak az 500 millió eurós hitelprogramnak a része, amelyet az EBRD az ukrajnai energiaellátási biztonság erősítése végett indított. A bank 2022-ben 300 millió euró hitelfinanszírozást nyújtott a Naftohaznak.

Kulcsfontosságú események

A beszámoló kiemeli a kulcsfontosságú tavalyi események közül, hogy az EBRD kormányzótanácsa jóváhagyta a pénzintézet igazgatósága által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést. Melynek nyomán a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett december 31-i hatállyal.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint lehetővé teszi, hogy a bank a háborús időszakban – immár teljes egészében saját pénzügyi forrásaiból – éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson Ukrajnának. Úgy, hogy mindeközben marad elégséges pénzügyi ereje a működési területéhez tartozó többi gazdaság további teljes körű finanszírozására is.

Borítókép forrása: Shutterstock