Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Forint – ezt kaptuk karácsonyra, irány a valutaváltó?

Lassan vége az évnek, és ezért értékelhetővé válik a magyar fizetőeszköz 2023-as teljesítménye. Hullámzóan alakult az idei év a forint szempontjából, egyáltalán nem unatkozhattunk. Az év hátralévő részében is lehetnek még meglepetések, de összességében a megszokottnak mondható tényezők alakíthatják a forint árfolyamát.

Forint – erősödést karácsonyra

A hét elején és közepén még nem annyira alakult bíztatóan a forint árfolyam. Az EUR/HUF keresztárfolyam ugyanis 385 fölé is emelkedett. Ebben szerepe lehetett annak a Portfolio.hu elemzése szerint, hogy a forint elveszítheti jelenlegi kamatelőnyét a folyamatos kamatcsökkentések miatt. Azóta egyébként újabb kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB), újból 75 bázisponttal csökkentették az irányadó kamatszintet. Így az idei évet szinte biztosan 10,75 %-os kamattal zárjuk, tavaly ilyenkor még 18 %-on állt az irányadó ráta. Természetesen a jegybank további monetáris politikája is nagy kérdés. Virág Barnabás jelzése szerint 2024-ben is adatvezérelt módon folytatná a kamatcsökkentéseket az MNB. A jegybank alelnöke szerint javult Magyarország piaci megítélése, és az infláció is csökken, ezek teszik lehetővé a monetáris lazítást. Jövőre egyébként a jegybank 4-5,5 %-os inflációt vár.

Az MNB döntései mellett persze egyéb tényezők is alakítják a forint piaci megítélését. Ilyen az uniós pénzek kérdése. Bár az Európai Bizottság decemberben felszabadított több, mint 10 milliárd euró forrást hazánk számára, a további források sorsa továbbra is kérdéses. Így a témával kapcsolatos hírek ahogyan lassan évek óta, ezután is fontosak lehetnek a forint szempontjából. Ahogyan több elemzés is kiemelte korábban is, a nemzetközi piaci helyzet és a nagy jegybankok monetáris politikájára is kell figyelnünk, hiszen a devizapiacot ezen tényezők is képesek lehetnek befolyásolni. Ezek összessége adhatja majd ki, hogy az idei évből hátralévő néhány kereskedési nap után milyen évet zár végül a forint.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!