Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Döntöttek Magyarország sorsáról – aggódjunk az államadósság miatt?

Péntek este tette közzé a Fitch Ratings Magyarország államadósság besorolásának felülvizsgálatát. A hitelminősítő ezúttal nem nyúlt Magyarország besorolásához, ugyanakkor részletes véleményt közölt hazánk gazdasági folyamatairól. A leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás maradt, de továbbra is befektetésre ajánlja a Fitch Magyarországot.

Államadósság – marad a besorolás

A Fitch fenntartja a Magyarország adósságbesorolására vonatkozó BBB osztályzatot, és a negatív kilátáson sem változtatott az intézmény. Előző héten az S&P hitelminősítő és változatlanul hagyta a besorolást, ezzel egyébként a 2023-as felülvizsgálatok sorozata le is zárult hazánk esetében a három nagy hitelminősítőnél.

Az államadósság befektetésre ajánlott besorolását támogatja a Fitch szerint az, hogy továbbra is erős a tőkebeáramlás, az erős strukturális mutatók, valamint a várhatóan erős gazdasági növekedés. A hitelminősítő ugyanis idénre bár a GDP 0,6 %-os csökkenését várja, jövőre szerintük 3 % körüli gazdasági növekedésre kell számítani. Ezt támogathatják a héten felszabadított uniós források is, a további források sorsa körül azonban bizonytalanságot lát a Fitch.

A negatív kilátás oka, hogy számos kockázatot is lát Magyarország esetében a hitelminősítő. A költségvetési hiányt idénre 5,6 %-ra várják, de a Fitch szerint jövőre sem teljesül a hiánycél. 2024-ben 4,2 %-os, 2025-ben 3 % feletti hiányra számítanak. Jövőre is messze a jegybanki cél felett lehet az infláció. 2024-ben átlagosan 5 %-os árszínvonal emelkedésre számítanak az intézmény szakemberei. A Fitch megemlítette, hogy felminősítésre az adna lehetőséget, ha javulna a gazdaságpolitika minősége, csökkenne a külső egyensúlytalanság, javulna a hitelesség. Leminősítéstől akkor kellene tartani, ha lazulna a fiskális politika, emelkedne az adósságráta, vagy nem sikerülne kezelni a makrogazdasági nehézségeket.

A Pénzügyminisztérium megjelent közleménye az államadósság besorolásáról kiemeli, hogy a háborús helyzet ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch. A minisztérium megjegyezte azt is, hogy a Fitch elismeri, hogy az ország vonzó célpont a befektetések számára, a következő években pedig magas ütemű növekedés és javuló egyensúlyi mutatók várhatóak.