2024 április 30

Gabonaexport-rekordot tervez az idei szezonban Oroszország

Rekordtermést követően 65 millió tonnás exportrekordot tervez gabonából az idén Oroszország a mezőgazdasági miniszter keddi bejelentése szerint.

„A több mint 151 millió tonna gabona és hüvelyesek – ezen belül közel 99 millió tonna búza – betakarításával Oroszország képes lesz fedezni saját szükségleteit és rekordmennyiséget szállítani külföldi partnereknek” – közölte kedden Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter helyi médiajelentések szerint.

Oroszország az előző termőszezont 60 millió tonnás gabonaexport-rekorddal zárta. Patrusev szerint már most látni, Oroszország a 2023 nyara és 2024 nyara közötti szezonban az ország történetének második legnagyobb gabonatermését érte el. A különböző más mezőgazdasági termékek, például a rizs és a burgonya termelése is nőtt 2023-ban – mondta.

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz mezőgazdasági szektort is nyugati szankciók sújtják, amelyek akadályozzák az orosz gabona exportját. Júliusban Putyin elnök bejelentette, hogy a következő hónapokban 25-50 ezer tonna gabonát Oroszország ingyen szállít egyes afrikai országoknak.

Borítókép forrása: Shutterstock