Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Jelentősen gyengült a brit gazdasági teljesítmény

Jelentősen gyengítette a brit gazdaság növekedési teljesítményére adott távlati előrejelzéseit szerdán ismertetett új tanulmányában a brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR).

A cég azt valószínűsíti, hogy a nagy-britanniai életszínvonal az évtized második felében éri el ismét a koronavírus-járvány előtti szintet. A független kutatóműhelyként működő elemzőház közölte: 2024-re 0,7 százalékos, 2025-re 1,4 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban. Ezek számottevően gyengített prognózisok: az OBR előző előrejelzése erre a két évre 1,8, illetve 2,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. A cég szerint a prognózisok jelentős rontását az infláció által a reálbérekre gyakorolt nyomás, a kamatok emelkedése és a kormányzati támogatások leépítése indokolja.

Az OBR szerdai előrejelzése szerint a 2023 és 2027 közötti időszak kumulatív reálnövekedése várhatóan 2,4 százalékponttal lesz alacsonyabb az előző becslésben valószínűsítettnél, tekintettel arra, hogy gyengültek a potenciális kibocsátási növekményre szóló becslések is. Az elemzőház közölte: várakozása szerint ebben a környezetben a nagy-britanniai életszínvonal – a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmi hányadának (RHDI) mércéjén számolva – még a 2024-2025-ös pénzügyi évben is 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél. Az OBR hangsúlyozza: ez a brit életszínvonal legnagyobb mértékű csökkenése reálértéken számolva azóta, hogy a brit statisztikai hivatal az 1950-es években elkezdte ennek a mérőszámnak a rendszeres közlését.

Egekben az alapkamat

A cég szerdai előrejelzése szerint az RHDI-módszertannal számolt átlagos életszínvonal a 2027-2028-as költségvetési évben érheti el ismét a járvány előtti szintet. Más londoni pénzügyi elemzőházak is komor előrejelzéseket tartanak érvényben. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisa szerint a Bank of England által 2021 decembere óta végrehajtott tizennégy kamatemelés – amelynek nyomán az alapkamat 0,10 százalékos mélységi rekordról 5,25 százalékra, 15 éves csúcsra emelkedett – a hitelköltségek emelkedése révén megterhelte a gazdasági aktivitást, és ez a nyomás várhatóan jövőre is érvényesül. A CEBR londoni elemzői ebben a környezetben arra számítanak, hogy a brit gazdaság az idei utolsó és a jövő évi első negyedévet technikai recesszióban tölti, vagyis e két negyedévben csökken a GDP-érték. A ház 2023 és 2024 egészére is rendkívül gyenge, mindössze 0,5, illetve 0,4 százalékos éves GDP-növekedési ütemet valószínűsít a brit gazdaságban – ismertette a távirati iroda.