Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Argentín elnökválasztás – Krízisben az ország

Argentína feketepiaci peso árfolyama kedden közel 10%-kal 1000 dollár fölé csúszott, miután a dollárral való elszámoltatást pártoló liberális Javier Milei megnyerte az elnökválasztást. A részvények és a kötvények a szigorúbb gazdaságpolitika reményében megugrottak.

Egy új kezdet

Az argentin piacok hétfőn az ünnepnap után újra megnyíltak, így az eddigi legtisztább képet kaphattuk arról, hogy a befektetők hangulatára milyen hatással volt a hétvégi elnökválasztás, amelyet a radikális Javier Milei nyert meg. Milei csökkenteni akarja az állami kiadásokat, el akarja ”dobni” a peso valutát és be akarja zárni a központi bankot. A helyi S&P Merval részvényindex (.MERV) 13%-kal emelkedett, amit az YPF (YPFD.BA) állami energetikai vállalat részvényeinek több mint 30%-os emelkedése vezérelt. Milei beszédében arra utalt, hogy privatizálni akarja a vállalatot. Az új elnök dollárral kapcsolatos tervei azonban nyomást gyakorolnak a válságba került peso valutára, amelyet szigorú tőkekontroll tart kordában. A hivatalos árfolyam 350 dollár közelében van, de a népszerű párhuzamos piacokon ennek majdnem háromszorosáért kereskednek a dollárral.

Felfordult a gazdaság

Argentína kötvényei kedden már a második egymást követő napon emelkedtek – közölte a Reuters hírügynökség. Akár a 0,6 centes nyereséget is elérték 29-34 cent közötti jegyzésekkel – mutatták a MarketAxess adatai. A helyi kötvények átlagosan 4,2%-kal emelkedtek, mondták a kereskedők. Milei azt ígéri, hogy „gazdasági sokkterápiát” hajt végre a régóta bajban lévő gazdaságon, mivel az ország problémáinak középpontjában a peso túlárazott volta áll. A hivatalos árfolyam és az utcai kereskedés között tátongó szakadék van. A Morgan Stanley elemzői hétfőn azt mondták, hogy a következő hat hétben 80%-os esést várnak a pesotól. Milei a választások előtt azt mondta, hogy a pesót teljesen le akarja váltani a dollár javára. „A nagy kérdés nyilvánvalóan az, hogy mi történik most a valutával, tekintve Milei választások előtti megjegyzéseit” – mondta Viktor Szabo, a londoni Abrdn piaci portfóliómenedzsere.

Forrás: reuters.com