2024 október 05

Mikor kell a babának itatópohár és miért hasznos, ha van?

A hozzátáplálás elkezdésének idején az édesanyákban felmerülhet a kérdés, hogy igen ám, de miből igyon a baba? Cumisüvegből vagy itatópohárból? Melyik a legalkalmasabb számára? A tápszeres babáknál általában elsődleges a cumisüveg, ám 6 hónapos kor körül már el lehet gondolkodni rajta, hogy mit és miből fogyasszon az anyatej-helyettesítő mellé a gyermek. 

A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt itatópoharainak használata nagyon ideális lehet, viszont azzal számolni kell, hogy kezdetben idegenkedhet tőle a baba. Eleinte érdemes vizet adni neki az itatópohárban, nem pedig teát vagy gyümölcslevet. Ha azt szokja meg a kicsi, hogy az innivaló édes, akkor később könnyen elutasíthatja a vizet, és rászokik a cukros üdítőkre. 

Melyek az itatópohár előnyei?

Később természetesen ihat az itatópohárból gyümölcsleveket, csak az a fontos, hogy a vizet is szeresse meg. Az itatópohár használata mellett a baba foga nem ázik a gyümölcslében vagy a cukros teában, úgyhogy ezzel a fogát is megvédhetjük. 

Ha valahová megyünk, akár csak egy délutáni sétára, az itatópohár akkor is nagyon hasznos, hiszen ebben magunkkal tudjuk vinni az italt is. A szelepes itatópoharakból az ital egészen biztosan nem folyik ki. 

Az itatópohár csőre lehet hajlított vagy egyenes, ez utóbbi puha vagy kemény műanyagból is készülhet. Először tanuljon meg a baba puhárból inni, addig ne adjunk neki keményet, de 10 hónapos koráig semmiképpen se.

Az itatópohár káros-e a szoptatásra nézve?

Vannak olyan esetek még 6 hónapos kor előtt is, amikor jól jöhetnek az itatópoharak. Amikor a babának nem elegendő az anyatej és pótolni kell tápszerrel vagy lefejt anyatejjel, a cumisüveg megzavarhatja a szoptatás természetes ritmusát. 

Cumizavar alakulhat ki, ha cumisüvegből kapja meg a pótlást és ennek hatására elutasíthatja a mellből való szopást. Azonban az itatópohár szoptatásbarát, mert nem csökkenti a kisbaba hajlandóságát a szopásra. 

Az itatópohár használata nem okoz cumizavart, úgyhogy érdemes már akár szülés előtt beszerezni és magunkkal vinni a kórházba. Így ennek a praktikus eszköznek az alkalmazásával könnyen megelőzhető a baba részéről a szoptatás teljes elutasítása. 

Milyen itatópoharak vannak?

Egyes itatópoharaknak füle is van, amelyek kialakítása olyan, hogy a kis kezek számára is könnyen fogható. Ezek megkönnyítik a gyermeknek az önálló ivás elsajátítását is. A puha, szilikon itatófej elősegíti az ivást, és szivárgásmentességet biztosít. A szívószálas típusoknál a tető forgatásával a szívószál elrejthető. 

A thermo betéttel ellátott itatópoharak hosszú ideig megőrzik az ital hőmérsékletét. A minőségi itatópohár anyaga biztonságos, nem tartalmaz BPA-t és egyéb káros anyagokat. Mosogatógépben is moshatók, sterilizálhatók, úgyhogy tisztításuk egyszerű, gyors és biztonságos. 

Az itatópohár kiválasztásánál vegyük figyelembe a baba igényeit is. Többféle kiszerelés közül választhatunk, de egyáltalán nem baj, ha tartunk különböző méretben több darabot is. Bármikor szükség lehet rájuk, és nem mindig van lehetőségünk kimosni.