Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Sokk a boltokban – ezt művelte az infláció!

Lassan két éve fennálló probléma Magyarországon a történelmien magas infláció. Ez idő alatt eltorzult a magyar fogyasztók érzékelése is, és egyre nagyobb rés alakult ki az érzékelt és valós inflációs adatok között. Bár a legfrissebb szeptemberi adatok szerint az év elején tapasztalt 25 százalék feletti inflációt már sikerült megfelezni, a magyar lakosság továbbra is 30 százalék feletti inflációt érzékel. Hogy történhet ez, mi okozza az eltérést? Mikor érhetjük el az egyszámjegyű inflációt?

Elszakadtunk a valóságtól – brutálisan magas inflációt érzékelünk, mi az igazság?

2023 januárjában több évtizede nem látott inflációs értékek szabdalták a magyar gazdaságot és nehezítették a fogyasztók életét. Az akkori 25,7 százalékot mostanra sikerült jelentősen csökkenteni. Bár az első negyedévben nagyon nehezen mozdultunk el a csúcsról, a későbbi hónapokban azonban megindult az infláció gyors ütemű csökkenése. A hivatalos adatok szerint az infláció mértéke 2023 szeptemberére 12,2 százalékra csökkent.

A javuló tendencia ellenére a GKI ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése alapján a lakosság továbbra is 32,8%-os áremelkedést érzékelt. A fogyasztók érzékelését a formális és informális csatornák nagyban befolyásolják, ezért ennek alakulását nehéz előrevetíteni. A valós infláció viszont az MNB elemzése szerint novemberre várhatóan egyszámjegyűre csökken és 2025-ben visszatérhet a jegybanki toleranciasávba. Előrejelzésük szerint az infláció 2024-ben 4,0 – 6,0 százalék, 2025-ben pedig 2,5 – 3,5 százalék között alakulhat.

Egyszámjegyű infláció – vajon a magyar nép mit szól hozzá?

Eleinte még a nagyobb fizetéssel lehetett lenyugtatni a kedélyeket. Fontos volt számura, hogy vásárlóerejük ne csökkenjen. Mostanra viszont elérkeztünk arra a pontra, amikor önmagában a fizetések növelése már nem elég. Dienes Martin, a DMA ponthu Kft. cégfejlesztési mentora szerint inkább csoportos vagy egyéni juttatásokban kell gondolkodni.

A rossz hírek ellenére úgy tűnik legalább annak örülhetünk, hogy ha októberben nem is, novemberben már 10 százalék alatt lehet a drágulás üteme. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója megerősítette, hogy év végére egyszámjegyű lehet az infláció, írta az Index. A GKI által, a lakosság körében végzett felmérésben a következő 12 hónapra várt fogyasztói áremelkedést mérték. 2023 szeptemberében 25,3%-ot várt a lakosság a következő egy évre. Így tehát hiába csökken a hivatalos fogyasztói árindex, az érzékelt és a valós infláció között továbbra is nagy rés maradt. Bár egyre közelebb kerültünk Orbán Viktor egyszámjegyű álmához nagy kérdés, hogy a lakosság által érzékelt adatok mikor jutnak el erre a szintre.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!