Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Izgalmas jövőt villantott a Mazda

A Mazda egy feltűnő koncepcióautót leplezett le Tokióban. A tanulmányautó által betekintést kaphatunk a Mazda által vázolt jövőképbe.

A Mazda radikális jövőképet festett a tiszteletre méltó MX-5-ösnek: a tokiói autószalonon egy impresszív dizájnnal ellátott elektromos sportkocsi koncepcióval, az Iconic SP-vel nyűgözte le az érdeklődőket.

A járművet néhány hónappal ezelőtt már bemutatták digitális formában. A tokiói autószalonon a Mazda standjánál az MX-5 ünneplésének központi elemeként mutatták be az Iconic SP-t. A sportautó az MX-30 R-EV crossoverrel visszatérő bolygódugattyús elektromos hajtásláncot kapta. Az Iconic SP egy kétrotoros Wankel motort használ generátorként a 17.8 kWh-s akkumulátor menet közbeni töltéséhez.

„A Mazda által több mint 50 éve tökéletesített bolygódugattyús motor ideális benzinüzemű motor az elektromos töltés fenntartására egy olyan járműben, amelyet kizárólag elektromos motor hajt. Előnyei közé tartozik, hogy könnyű, szinte nem is rezeg. Mivel nem közvetlenül a kerekeket hajtja, mindig az ideális terhelési tartományban működhet az optimális hatékonyság érdekében.” – olvasható az autógyártó honlapján.

Impresszív külső, erős számadatok

A Mazda állítása szerint az Iconic SP koncepció 370 lóerővel rendelkezik, ami közel kétszerese a ma kapható MX-5 modell legerősebb változatának. A modell súlya 1450 kg, ami nagyjából megegyezik a 360 lóerős négyhengeres Lotus Emira-val. A Mazda legújabb koncepcióautója elméletben gyorsabb kell, hogy legyen, mint bármelyik eddigi közúti Mazda modell.

Mazda

A kétüléses koncepció 4180 mm hosszú, 1850 mm széles és 1150 mm magas, tengelytávja 2590 mm. Így méreteit tekintve közelebb áll egy Alpine A110-hez, mint a jelenleg kapható MX-5-höz.

Mazda

„Ez a koncepció egy demonstráció önmagunk számára, hogy milyen technológiákat tehetünk egy kompakt sportautóba a jövőben.” – mondta a Mazda pénzügyi vezetője, Jeff Guyton az Autocarnak. Guyton hozzátette: „Önmagában a koncepciónak nem célja, hogy a következő MX-5 vagy valami más legyen. Bár, ha a visszajelzések nagyszerűek lesznek, az erős jele annak, hogy lehet piaca az autónak.”

Egyelőre marad az MX-5

Az MX-5 kapcsán az autógyártó elmondta, hogy a jelenlegi modellt „megvédték a közelgő szigorúbb biztonsági előírásoktól.” Arra lehet számítani, hogy a jelenleg kapható modell legalább 2026-ig forgalomban marad.

Az autógyártó nemrég kinevezett vezérigazgatója, Masahiro Moro a koncepciót Tokióban bemutató beszédében elmondta: „Az MX-5-öt szeretjük, és a világ is szereti az MX-5-öt. A villamosítás korában is eltökélt szándékunk, hogy életben tartsuk a vezetés örömét, amelyet az MX-5 képvisel.”

Mazda MX-5

„A Mazda mindig olyan járműveket fog szállítani, amelyek emlékeztetik az embereket arra, hogy az autózás tiszta öröm és életük nélkülözhetetlen része.” – tette hozzá a vezérigazgató.

Forrás: Autocar

Borítókép forrása: Autocar