Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Változatlan az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Az USA-ban az előző hetivel megegyezően 209 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

Átlag 210 ezres szám  USA-ban

A szakértők véleményének átlagában 210 ezres szám szerepelt. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma így továbbra is csak csekély mértékben emelkedett. A szeptember közepén jegyzett több mint héthavi mélypontot jelentő 202 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 3000-rel, 206 250-re, immár a hetedik egymást követő héten csökkent. A szeptember 30-ával záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 30 ezerrel, 1 millió 702 ezerre emelkedett. Az egy héttel korábbi 1 millió 672 ezerről. A piac kisebb, 8 ezres emelkedést várt.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Mind az első alkalommal, mind a tartósan munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességéről tanúskodik. Annak ellenére, hogy a Federal Reserve kamatemelései révén igyekszik enyhíteni az amerikai munkaerőpiac feszességét.

Kamatemelések után

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után az idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Legutóbbi, szeptember 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó szeptemberi amerikai foglalkoztatási adatot múlt pénteken közölték – ismertette a távirati iroda.

336 ezer új munkahely

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) adatai szerint az Egyesült Államokban az elemzők által várt 170 ezernél jóval több, 336 ezer új munkahely jött létre szeptemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékon stagnált az elemzők által várt 3,7 százalék helyett.