Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Mol – így áll a megugró olajár tükrében

Emelkedni tudott az utóbbi két napban a második legnagyobb hazai blue chip árfolyama. A Mol a tegnapi kereskedést 2800-on zárta, az olajmulti részvényeinek árfolyama mostanában többször is járt ezen a szinten. Az olajárak emelkedése segítheti a vállalat upstream üzletágát.

Olajárak – esés, majd emelkedés

A Mol úgynevezett integrált olajvállalat, azaz a nyersolaj kitermelése mellett annak a feldolgozásával is foglalkozik. Így az olajárak árváltozása és a finomítói marzsok alakulása is befolyásolja azt, hogy mennyire működik eredményesen a régiós multi. (Emellett fontos a fogyasztói szolgáltatások, valamint a gázületág is a Mol esetében, de ezek nem köthetők ennyire szigorúan egy-egy mutatóhoz). Az olajárak a szeptember végi, 97 dollár feletti szintekről nagyot esetek, egy hordó Brent típusú olajért pénteken volt, hogy kevesebb, mint 84 dollárt kellett adni. A hétvégi izraeli események azonban átírták a befektetői képet, és 88 dollár fölé is emelkedett a Brent árfolyama. Kérdés persze, hogy közép- illetve hosszabb távon hogyan alakul majd az olajár, ez az, ami igazán számíthat a Mol szempontjából.

Mol – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ (több más papír mellett) a Molról is mondott tegnap véleményt, ami a technikai képet illeti. Az OTP elemzői szerint a 2734-2812 közötti sávban történő mozgás határozza meg két hete a papír mozgását. Ebből a sávból szerintük nagy elmozdulási potenciál egyik irányba sem látható. A 2812 felett még a júliusban lefele hagyott rés lehetne részben betölthető, így a 2969-es szint környékétől sokkal több esély egyébként sem látszana felfele – írják. Ha a 2734 alá zárna egy erős piros gyertyával, az további eső tendenciára utalhatna az elemzés alapján, a 2656 alatti értékek is elérhetőnek tűnhetnek. Ellenállásnak az elemzésben a 2969, a 3125 és a 3438 lettek megjelölve, míg támasz a 2656, a 2500, valamint a 2375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!