Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Recessziót jelezel a Sentix euróövezeti hangulatindexe

A várt viszonylag nagy romlás helyett alig változott a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe októberre vonatkozóan.

A honlapjukon publikált felmérésben a Sentix GmbH recesszióként értékeli az euróövezeti mutatókat. Hangsúlyozza, hogy a világon sehol nem lehet jelenleg pozitív trendforduló jeleit észlelni.
A hangulatindex októberre vonatkozóan a várt mínusz 24,0 pont helyett mínusz 21,9 pont lett, szinte megegyező a szeptemberi mínusz 21,5 ponttal. Az összesített mutató csekély változása mögött azonban a két alindex, az aktuális helyzet és a várakozások mutatószámainak viszonylag nagy változása húzódik meg. Miközben az aktuális helyzet megítélése nagymértékben romlott a befektetők körében és 2022 novembere óta a legalacsonyabb értéket érte el. A kilátások megítélése lényegesen javult, azaz kevésbé pesszimista várakozásokat tükröz.

Az aktuális helyzet megítélésének a mutatószáma mínusz 27,0 pontra romlott októberre a szeptemberi mínusz 22,0 pontról. A kilátások megítélése mínusz 16,8 pontra emelkedett mínusz 21,0 pontról. Hasonló képet mutat a befektetők megítélése a németországi helyzetről is. Az összesített index mínusz 33,1 pontról mínusz 31,1 pontra javult, ezen belül az aktuális helyzet megítélése mínusz 39,5 pontra, 2020 júliusa óta a legalacsonyabbra csökkent. A kilátások megítélése mínusz 27,8 pontról mínusz 22,3 pontra javult. A Sentix indexeinek az értékei az euróövezet és Németország esetében is „recesszió” jelzőszámaiként értelmezhetőek, míg a globális összesített mutatószám „enyhe lassulást” tükröz a gazdaságkutató intézet értékelése szerint – ismertette a távirati iroda.

A Sentix globális mutatószáma októberre mínusz 5,8 pont a szeptemberi mínusz 5,4 pont után. Az aktuális helyzet mutatószáma mínusz 5,0 pontra csökkent mínusz 3,9 pontról. A kilátások megítélése mínusz 6,6 pont októberre a szeptemberi mínusz 6,8 pont után. A Sentix összesítő értékelésében rámutat, hogy a világ minden térségében „lehűlési tendenciák dominálnak” és még a kilátások javuló megítélésének a figyelembe vételével sem lehet „sehol pozitív trendforduló jeleit tapasztalni”.