Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

„Az EKB hatékonyan fékezi az inflációt”

Az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája hatékonyan fékezi a fogyasztói árak emelkedését – jelentette ki Constantinos Herodotou, a ciprusi központi bank elnöke, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának a tagja szerdán egy konferencián.

„A legutóbbi inflációs adatok megerősítik a monetáris politika eredményes transzmisszióját” – mondta. Hozzátette: „az EKB-nak sikerült az inflációs várakozásokat féken tartania, mivel a hosszabb távú inflációs várakozások legtöbb mérőszáma jelenleg 2 százalék körül van, ami megegyezik az inflációs céllal”.

Herodotou szerint azonban továbbra is „tárgyi bizonytalansági tényezőkkel” kell szembenézni, mert az energiaárak közelmúltbeli emelkedése ismét átgyűrűzhet a gazdaság többi részére, és inflációs nyomást gerjeszthet. Egyúttal rámutatott az euróövezetben az elmúlt évben megemelkedett bérekre és profitrátákra, amelyeket szavai szerint „nem árt szoros figyelemmel követni, bár valószínűleg stabilizálódni fognak”.

Az euróövezeti infláció szeptemberben két éve a legalacsonyabb szintre csökkent: az Eurostat előzetes adatai alapján 4,3 százalékkal, 2021 októbere óta a legkisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison az augusztusi 5,2 százalék után. Januárban még 8,6 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése az euróövezetben.

Borítókép forrása: Shutterstock