Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Romlott az euróövezet gazdasági hangulatindexe

Szeptemberben a vártnál kissé jobbnak bizonyult, de ezzel együtt is tovább romlott az euróövezet gazdasági hangulatindexe. Az Economic Sentiment Indicator, ESI az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérése felmérése állítja ezt.

Az ESI szeptemberi értéke a várt 92,5 pont helyett 93,3 pont lett az augusztusi 93,6 pont után. Az index a januári 99,8 pont óta folyamatosan csökken és a most szeptemberben elért érték 2020 novembere óta a legalacsonyabb. A hangulatindex romlott a szolgáltató szektorban. 4,0 pontra az augusztusi 4,3 pontról, a kiskereskedelemben mínusz 5,7 pontra mínusz 5,1 pontról, az építőiparban mínusz 6,2-re mínusz 5,4-ről. A fogyasztói hangulatindex a második hónapja csökken. Szeptemberben mínusz 17,8 pontra, hat hónapja a legalacsonyabbra csúszott az augusztusi mínusz 16,0 pontról. Az index csökkenése a felmérés megállapításai szerint a jövedelmi kilátások és az általános gazdasági helyzet romló megítélésére vezethető vissza – ismertette a távirati iroda.

A fogyasztók körében az árváltozással szembeni várakozások mutatószáma 2,9 ponttal emelkedett. 12,0 pontra, a gyártók körében pedig a saját árképzési várakozásaik 0,5 ponttal emelkedtek 3,6 pontra. Az euróövezet ipari bizalmi mutatója szeptemberben mínusz 9,0 pontra emelkedett. Az előző havi 36 hónapos mélypontról, mínusz 9,9 pontról, rácáfolva a romlást, mínusz 10,5 pontot jelző piaci konszenzusra. A gyártók termelési várakozásai már a második egymást követő hónapban javultak, és az eddig túl magasnak ítélt késztermékkészleteik is csökkenésnek indultak. A megrendelésállomány megítélése azonban romlott.

A szolgáltatási szektor bizalmi mutatója szeptemberben 4,0 pontra, 2022 októbere óta, tizenegy hónapja a legalacsonyabbra csökkent az euróövezetben az előző havi 4,3-ról, azaz a 3,5 pontot jelző piaci konszenzusnál kevésbé romlott.