Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Tovább romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Szeptemberben tovább romlott a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója.

A Conference Board kedden közölte, hogy a mutató szeptemberben 103,0 pontra gyengült az augusztusi 108,7 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 105,5 pont szerepelt szeptemberre. A jelenlegi helyzetindex – ami a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül – 147,1 pontra emelkedett az augusztusi 146,7 pontról, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 73,7 pontra csökkent szeptemberben az augusztusi 83,3 pontról. A várakozások indikátora a 80 pontos szint alá csökkent, ami gyakran recessziót jelez a következő évben.

A fogyasztók recessziós félelmei felerősödtek, összhangban a Conference Board által előrejelzett, 2024 első felében várható rövid és enyhe gazdasági visszaeséssel – áll a Conference Board közleményében. A fogyasztói bizalom csalódást keltő szeptemberi értéke a kilátások megítélésének romlását jelzi, a bizalmi index minden korcsoportban gyengült, és elsősorban az 50 ezer dolláros vagy annál magasabb háztartási bevétellel rendelkező fogyasztók romló kilátásait tükrözte. A felmérésbe bevontak válaszai alapján a fogyasztókat ismét az emelkedő árak foglalkoztatták, leginkább az élelmiszerek és az üzemanyag esetében – nyilatkozta Dana Peterson, a Conference Board vezető közgazdásza.

A jelenlegi helyzet megítélése összességében alig változott, azonban a következő hat hónapra vonatkozó várakozások indexe a recessziós küszöbnek tekinthető 80 pont alá csökkent, ami a jövőbeli üzleti feltételekkel, a munkahelyek elérhetőségével és a jövedelmekkel kapcsolatos bizalom csökkenését tükrözi. A kamatlábak alakulására vonatkozó várakozások szeptemberben csökkenést mutattak, miután augusztusban megugrottak – ismertette a távirati iroda.