Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Benzin – Nagyot ugorhat az amerikai infláció

Elemzők szerint a benzin árak megugrásának köszönhetően az inflációs adat nagyobb mértékű emelkedése várható. A legfrissebb inflációs számokat holnap hozzák nyilvánosságra. A magasabb olajárak átmenetileg „zavart okozhatnak” a számokban.

Elemzők becslése szerint a fogyasztói árak várhatóan több mint egy éve a legnagyobb mértékben emelkedtek augusztusban. Az augusztusi inflációs adatokat holnap hozzák nyilvánosságra.

A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok szerint a fogyasztói árak várhatóan 0.6 százalékkal nőnek meg augusztusban, ami 14 hónapja a legnagyobb mértékű növekedés lehet. A fogyasztói árindex (CPI) azonban az elmúlt 3 hónapban csak kis mértékben emelkedett.

Mi áll a háttérben?

A magasabb olajárak. Az olaj ára július vége óta csaknem 25 százalékot emelkedett. Az USA egyes részein a benzin ára meghaladta a gallononkénti 4 dollárt. Ennek eredményeként az éves inflációs ráta a júliusi 3.2 százalékról és a júniusi 3.0 százalékos, 27 hónapos mélypontról augusztusban 3.6 százalékra emelkedhet.

infláció

Azonban az infláció a gazdaság legtöbb területén enyhül. A legtöbb közgazdász előrejelzése szerint ez a lassulás folytatódni fog, ami zöld utat adhat a Federal Reserve-nek, hogy befejezze az infláció megfékezését célzó legutóbbi kamatemelési ciklusát.

A fogyasztói árindex alakulása kifejezetten nagy figyelmet kaphat. A CPI kiszűri az élelmiszereket és az energiaárakat, hogy jobb képet kapjunk az infláció mögöttes tendenciájáról. Az élelmiszerek és a benzin árában látott megugrások rövid távon gyakran torzíthatják az amerikai inflációs adatokat. Előrejelzések szerint a CPI index augusztusban 0.2 százalékkal emelkedhet, összhangban a korábbi adatokkal.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com