Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Svájc GDP-je stagnált a második negyedévben

A svájci gazdaság stagnált az idei második negyedévben az első negyedévvel összevetve, mivel a globális gazdaság lassulása mérsékelte a svájci termékek iránti keresletet.

Svájci gazdasági államtitkársága (SECO) hétfőn azt közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) a június végével záródott második negyedévben stagnált az első negyedévvel összevetve és elmaradt az elemzői várakozások átlagában szereplő 0,1 százalékos növekedéstől. Az első negyedévben a GDP 0,9 százalékkal nőtt. A lassulás fő oka a feldolgozóipar volt, kibocsátása 2,9 százalékkal csökkent, különösen vegyiparban és gyógyszeriparban volt nagy a visszaesés, és gyakorlatilag az áruexport miden kategóriáját érintette a csökkenés a SECO közlése szerint.

A cégek berendezésekbe történő beruházása 3,7 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest, az IT-re, kutatás-fejlesztésre és a járművekre fordított kiadások pedig alacsonyabbak voltak. A második negyedévben a svájci magánfogyasztás továbbra is erőteljes volt, 0,4 százalékkal nőtt, többet költöttek egészségügyre, élelmiszerre és szállásra. Éves összevetésben a svájci GDP 1,1 százalékkal nőtt, ami lassulás az első negyedévi 1,8 százalékhoz képest. A svájci kormány júniusban közölt friss becslése szerint idén az ország gazdasága 1,1 százalékkal nő, jövőre pedig 1,5 százalékkal bővül.