Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Powell bizonytalanságban hagyta a befektetőket, nehéz hét előtt állnak a piacok

A Jackson Hole-i konferenciát követően mire kell figyelnie a befektetőknek?

Az amerikai részvénypiac ezen a héten sikeresen magához tért a három hete tartó „bukószériából”. Az Nvidia negyedéves eredményeinek közzététele és Jerome Powell jegybankelnök Jackson Hole-i beszéde némi volatilitást hozott a piacokra. A mesterséges intelligencia boomja ellensúlyozta az emelkedő kötvényhozamokat.

A jövő héten a júliusi Personal Consumption Expenditure index (ami a Fed által preferált inflációs mutató), valamint a legfrissebb foglalkoztatási adatokról szóló jelentés újabb próbatétel lesz a piacok számára.

Pénteken Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy a központi bank készen áll a további kamatemelésekre, amíg az infláció meggyőzően halad a Fed 2 százalékos inflációs célja felé. Powell elismerte, hogy továbbra sem biztosak abban, hogy valóban további kamatemelésekre van-e szükség. A gazdaság talán még nem érezte meg az elmúlt másfél év monetáris szigorításának teljes hatását.

infláció

Az amerikai tőzsdéken jegyzett értékpapírok túlnyomó többsége emelkedéssel tudta zárni a hetet. A blue-chip Dow Jones Ipari Átlag ugyan 0.5 százalékos mínuszban zárta a hetet. A benchmark index S&P 500 0.8 százalékot emelkedett, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 2.3 százalékot emelkedett az elmúlt héten.

A piacok számára azonban a legfontosabb esemény mindig a következő. A negyedéves eredményjelentési szezon végéhez közeledve az elkövetkező napok fontosabb gazdasági adatai adnak majd némi iránymutatást az amerikai gazdaság ellenálló képességéről és arról, hogy a Fed szeptember 19-20-i kamatdöntő ülésén tovább emelheti-e a kamatlábakat.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com