Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Atomreaktoros víz a tengerbe és a tengeri herkentyűk betiltása

Japán csütörtökön elkezdte a Csendes-óceánba engedni a megrongálódott fukusimai atomerőműből származó kezelt radioaktív vizet, ami miatt Kína azonnali általános tilalmat rendelt el a Japánból származó összes vízi termékre.

Aggódó Kína

Kína „nagyon aggódik a radioaktív szennyeződés kockázata miatt” – áll a vámhivatal közleményében.

A japán kormány két évvel ezelőtt írta alá a tervet, és az ENSZ nukleáris felügyelő szerve a múlt hónapban zöld utat adott neki. A mentesítés kulcsfontosságú lépés a 2011-es szökőár által elpusztított Fukusima Daiicsi erőmű leszerelésében. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T) közölte, hogy a kibocsátás helyi idő szerint 13:03-kor kezdődött, és nem észlelt semmilyen rendellenességet.

Kína azonban megismételte, hogy határozottan ellenzi a tervet, és azt mondta, hogy a japán kormány nem bizonyította a víz ártalmatlanságát. „Japánnak saját önös érdekei miatt nem szabadna másodlagos károkat okoznia a helyi lakosságnak, sőt a világ népeinek sem” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Ki mellett áll a tudomány?

Tokió viszont bírálta Kínát, amiért „tudományosan megalapozatlan állításokat” terjeszt. Állítja, hogy a vízkibocsátás biztonságos, megjegyezve, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is arra a következtetésre jutott, hogy annak hatása az emberekre és a környezetre „elhanyagolható”.

Japán azt kérte, hogy Kína haladéktalanul oldja fel a vízi termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Emellett a vízkibocsátás hatásáról tudományos alapokon nyugvó megbeszélést kér – közölte újságírókkal Fumio Kishida miniszterelnök.

Japán 2022-ben mintegy 600 millió dollár értékben exportált vízi termékeket Kínába, ezzel a japán export legnagyobb felvevőpiaca lett. A kormányzati adatok szerint a Kínába és Hongkongba irányuló értékesítés 2022-ben a teljes japán víziipari export 42%-át tette ki.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock