2024 október 05

Ezekre figyelj csomagfeladáskor!

Az online rendelés, tehát az interneten keresztüli vásárlás hihetetlen méreteket öltött az elmúlt években és nem várható, hogy ez a tendencia változni fog. 

Ezenkívül nemcsak a cégek, hanem magánszemélyek is adnak fel csomagokat, egyrészt más magánszemélyeknek, másrészt a nagyfokú online vásárlás magával vonta a visszárus csomagok növekvő mennyiségét is, bár azokra más típusú szabályok érvényesek.

Megfelelő külső doboz keresése

Mielőtt feladod a csomagodat a Csomagnet.hu belföldi csomagfeladás oldalán, számos olyan szempont van, amelyekre oda kell figyelned. Hiszen te sem szeretnéd azt, hogy a csomagod elvesszen vagy más kezében landoljon netán visszaérkezzen hozzád, akár sérülten. Sokan gondolják ilyenkor, hogy a futárcég a hibás, pedig a legtöbbször a feladó figyelmetlensége áll a háttérben, konkrétan pl. a helytelen címzés.

Fontos, hogy minden megadott szempontra figyelj és minden mezőt kitölts, amikor feladod a csomagod a Csomagnet.hu oldalán, hogy biztos lehess benne, hogy a csomagod sértetlenül megérkezik a címzetthez.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy vastag falú, legalább 3 rétegű kartondobozba csomagold a küldeményed. Ez különösen az 5 kg-ot meghaladó csomagok esetén fontos, de ha egy nagyon könnyű tárgyat szeretnél feladni, akkor is figyelj erre a vastagságra, mert hosszabb csomagszállítás esetén mindenképp megbízhatóbbak a vastagabb kartondobozok.

Műanyag dobozok elkerülése és a térkitöltő anyag szerepe

Sokan nem is gondolnák, de egyáltalán nem ajánlatos a műanyag dobozokban való csomagfeladás. A műanyagok bármikor megrepedhetnek vagy a szállítás közbeni rakodáskor összeroppanhatnak. Ilyen esetben nem kérdés, hogy mi várhat a csomagodra. Mindenképpen kartonpapírt használj!

Beszerezhetsz használt dobozokat is a csomagoláshoz, ilyenkor viszont ügyelj rá, hogy ne legyen rajta sérülés, és vizsgáld meg, hogy tényleg megfelelő vastagságú-e. Fontos továbbá, hogy a belső csomagolás is megfelelő minőségű legyen. Ez azt jelenti, hogy bármilyen és bármekkora az a tárgy, amit küldeni szeretnél, még ha úgy is érzed, hogy tele van a doboz, akkor is kell még bele térkitöltő anyag.

Általában újságpapír az az anyag, amit sokan térkitöltőként alkalmaznak, pedig egyáltalán nem jó erre a célra, ugyanis egy benyomódás hatására egyszerűen csak összelapul. A kulcsszó itt a rugalmasság. Ezért pl. nagyon jó és használható térkitöltő anyag a hungarocell.

Törékeny tárgyak csomagolása

A fentieken túl a törékeny holmik esetében duplán vagy akár triplán is kell csomagolni. Ez azt jelenti, hogy a törékeny tárgyat először egy kisebb dobozba érdemes, vagy ha több darabot szeretnénk küldeni, akkor mindegyiket külön-külön, ugyanúgy térkitöltővel, és aztán beletenni a nagyobb dobozba.

Zárásként alaposan forgasd körbe, nézd meg minden oldalról, hogy nincs-e rajta sérülés, és ami a legfontosabb, hogy nem áll-e ki valahol, valami belőle. Hiszen nem csupán a saját csomagunkra, de mindenki máséra is vigyázni kell, hogy a küldemények ne tegyenek kárt egymásban. Ezt követően nincs más hátra, rögzítsd a feladást és indítsd útjára a csomagot.