Rendkívüli Hírek:

2024 október 01

Kínában idén először csökkentek a lakásárak havi összevetésben

Kínában idén először csökkentek az új lakások árai havi alapon júliusban, ami újabb jele a kínai gazdaságnövekedés lassulásának.

A szerdán közölt adatok szerint 0,1 százalékkal csökkent az új lakások ára júniussal összevetve, amikor stagnálást jegyeztek fel. Éves szinten a csökkenés 0,1 százalék volt júliusban a júniusi szintén stagnálás után. A lakásárak csökkenése tovább növeli az ingatlanfejlesztők gondját, mivel az ágazat így is komoly adósságválságban van, miközben visszaestek az ingatlanbefektetések és a lakáseladások. Elemzők szerint a következő hónapokban várhatóan tovább csökkennek az ingatlanárak, ami arra kényszerítheti a kormányzatot, hogy pótlólagos támogatást nyújtson az ágazatnak, mert láthatólag nem volt elég, hogy meghosszabbították a fejlesztőknek nyújtott pénzügyi támogatást, valamint az első lakásvásárlóknak és -korszerűsítőknek folyósított segítséget.

Júliusban a vizsgált 70 város közül 49-ben csökkentek az újlakás-árak havi összehasonlításban, miután júniusban ezeknek a száma alacsonyabb, 38 volt. A kormányzó kommunista párt legfelsőbb döntéshozó testülete, a politikai bizottság júliusban ígéretet tett arra, hogy a bekövetkezett piaci változásokra reagálva módosítja az ingatlanpolitikát. A kínai jegybank kedden váratlanul, három hónapon belül másodszor csökkentette az irányadó kamatokat, hogy támogassa az akadozó gazdasági fellendülést.