2024 október 05

Mi a teendő, ha elromlik a háztartási gép?

Amikor korábban megvettünk egy háztartási nagygépet, akkor számíthattunk arra, hogy az bizony akár 10-20 évig is jól bírja a strapát. Manapság azonban örülünk, ha a garancia lejárta után nem kell azt szervizbe vinni, vagy egyenesen a lomok közé dobni. Sok esetben ugyanis az eszközökre öt év garancia vonatkozik, amit a berendezések jól tudnak, számolják a perceket, hogy mikor mehetnek tönkre. 

Ma már szinte minden háztartásban van legalább egy, de inkább több nagygép, mint a hűtőszekrény, a mosógép, a mosogatógép, esetleg egy minikonyha. Ezek tényleg hasznos eszközök, hiszen megkönnyítik a mindennapi életünket, hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesen élhessünk. Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a készülék meghibásodik, és még vonatkozik rá az 5 éves garancia. 

A háztartási nagygépek élettartama

Manapság a legtöbb háztartási nagygép élettartama 10-15 év között mozog, azonban a statisztikák jól mutatják, hogy sokszor már az első öt évben meghibásodik, így szervizre vagy cserére van szükség. Igaz ez az onlineMárkaboltok minikonyháira is, amelyek panelben, kollégiumokban jelenthetnek nagy segítséget. Annyira azonban nem olcsóak, hogy az ember pár évente lecserélje őket. 

Mit tehetünk tehát akkor, ha ez előfordul, és élnünk kell a garanciával? A meghibásodás miatt fektessünk nagy hangsúlyt a vásárláskor arra, hogy az adott készülékre mennyi garancia vonatkozik! A jótállás egy olyan védelem, amely megóv bennünket akkor, ha a gép idő előtt hibásodik meg, esetleg a használata során problémákba ütközünk. 

Az ilyen hibákra a legtöbb esetben a gyártó vagy a forgalmazó vállal jótállást, ezáltal mindenképpen hozzájuk kell fordulnunk. Ők lehetőséget nyújtanak a javításra, esetleg a cserére. 

Mire figyeljünk?

Nagyon sok vásárlás során elkövetjük azt a hibát, hogy nem figyeljünk meg a jótállási idő hosszát, pedig ez ma már nagyon fontos tényező. Mivel szinte biztos, hogy valamilyen gond adódni fog, így később problémákat okozhat, ha a csere vagy a javítás saját költségen történik. Amennyiben nem rendelkezünk jótállási védelemmel, akkor bizony a kár hatalmas költséget jelenthet. 

Ezzel kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy mindig a leghosszabb jótállási idővel vegyük meg azokat a legtöbbet használt nagygépeket, amelyek a napi rutinunk részét képezik! Idetartozik tehát a mosógép, a mosogatógép, a hűtőszekrény, esetleg a tűzhely, illetve a kávéfőző. 

Mi a helyzet az egyes eszközökkel kapcsolatban?

Az adatokból jól látszik, hogy míg a hűtőszekrények estében nagyjából 40 százalékban fordul elő probléma az első öt évben, addig a mosogatógépeknél ez a szám 30 százalék. A mosógépeknél hasonló a helyzet, ott a legnagyobb gond a dobbal szokott lenni, ami alig, vagy egyáltalán nem forog. 

De fontos megemlíteni a mikrohullámú sütőket is, amelyeknél 25 százalékban tapasztalható valamilyen meghibásodás még a garancia lejárta előtt. Szinte ugyanezt mondhatjuk el a minikonyhákról is, így ezekből sem érdemes olcsót és jótállás nélküli változatot választani.