2024 október 05

Bőrünk egészsége – fókuszban a fényvédelem

A fényvédelem egy olyan téma, ami mostanság egyre jobban a figyelem középpontjába kerül. Ez örvendetes hír, hiszen a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az UV-sugárzás mennyire ártalmas a bőrre, és hogy milyen fontos védekezni ellene. Szerencsére egyre többen vannak azok, akik odafigyelnek erre.

Fényvédelem régen és ma

Néhány évtizeddel ezelőtt is léteztek már fényvédő összetevőket tartalmazó naptejek, de ezek tipikusan nyári termékek voltak, amiket az emberek zöme csak a strandon vagy napozás közben használt. Az év többi részében még az üzletek polcain sem nagyon lehetett látni őket.

Ez a trend mára megfordult, hiszen például a Helia-D fényvédő arckrémeit is évszaktól függetlenül bármikor beszerezhetjük, másrészt egyre többen eszmélnek rá arra, hogy ezeknek a készítményeknek nem csak nyáron van létjogosultsága. 

Tény, hogy a legmelegebb évszakban van szükség belőlük a legnagyobb mennyiségre, hiszen a strandon az egész testünk közvetlenül ki van téve a napsugaraknak, ugyanis csak egy minimális részen takarja a fürdőruha. 

Viszont jó ideig az a tévhit élt az emberek zömének a fejében, hogy az UV-sugárzás csak nyáron káros mértékű, emiatt a többi évszakban egyáltalán nincs szükség fényvédelemre. Mára viszont bebizonyosodott, hogy ez egyáltalán nem így van. 

Mikor kell tehát fényvédőt használni?

A fentiek tükrében talán nem meglepő, amit írunk: az év minden egyes napján. Az UV-sugárzás erőssége ugyanis nem a hőmérséklettől függ, például a havas hegycsúcsokon is igencsak károsítja a bőrt a napsugárzás, még ha nem is érezzük a melegét. 

Illetve azt se feledjük, hogy az UV-sugarak egy része a felhőkön is áthatol, így még borús időben sem vagyunk biztonságban tőle. 

Még egy fontos dolog: sokan azt hiszik, hogy a napsütés csak akkor árt a bőrnek, ha leégünk. Ez azonban nem igaz. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy nagymértékben gyorsítja a bőr öregedési folyamatait, a ráncok és pigmentfoltok megjelenését, valamint ne feledkezzünk el az olyan betegségekről sem, mint a melanoma, amely talán a napsugárzás legsúlyosabb következménye.

Ezért lényeges tehát, hogy tényleg minden reggel használjunk fényvédőt. Télen persze nem muszáj az egész testünket bekenni, de az arcunkat, a nyakunkat és a kézfejünket mindenképp, hiszen ezeket egész évben éri a napfény.

Mikor és mennyi fényvédőt használjunk?

Az arcunkra ne testre való terméket kenjünk, hiszen léteznek kimondottan arcra való kozmetikumok, például a Helia-D új Hydramax termékcsaládjának fényvédő krémje, amely 50 faktoros védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. A könnyed állagú krém gyorsan felszívódik, nem hagy zsíros vagy ragacsos érzetet, emellett kémiai és hibrid hatóanyok segítségével óvja a bőrt a napsugarak káros hatásaitól. 

Az arcra és a nyakra körülbelül negyed teáskanálnyi krémet vigyünk fel minden reggel, mielőtt elindulunk otthonról. Ez a védelem azonban nem tart ki egész nap, így érdemes néhány óránként újrakenni az arcunkat, különösen nyáron, amikor sokáig világos van, és még a délutáni órákban is erős az UV-sugárzás.