2024 október 01

Nőtt a brit gazdaság teljesítménye

.

Nőtt a brit gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke 0,2 százalékkal bővült 2023 második negyedévében az első három hónappal összevetve. Az elemzői várakozások átlaga stagnálást valószínűsített negyedéves összevetésben.

Az ONS által ismertetett adatok szerint áprilisban 0,2 százalékkal nőtt. Májusban 0,1 százalékkal csökkent, júniusban pedig 0,5 százalékkal bővült a brit hazai össztermék. Az elemzői várakozások átlagában 0,2 százalékos júniusi bővülés szerepelt. Az előzetes becslések szerint a brit gazdaság éves összevetésben 0,4 százalékkal bővült az idei második negyedévben. Az év első három hónapjában regisztrált 0,2 százalékos növekedést követően, felülmúlva az elemzői várakozások átlagában szereplő 0,2 százalékos bővülést. A háztartások fogyasztási kiadása, valamint a feldolgozóipari termelés volt a brit gazdasági bővülés fő motorja. Közgazdászok szerint azonban a növekedés annak ellenére sem volt erős, hogy az elemzői várakozásokat felülmúlta – közölte a távirati iroda.

A pénteken ismertetett adatok megerősítették az elemzői előrejelzést, hogy a brit jegybank folytatja a kamatemelést. Legutóbbi kamatdöntő ülésén, augusztus 3-án a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az eddigi 5,00 százalékról 5,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England. A múlt héten elért 5,25 százalékos alapkamat 15 éves csúcs: legutóbb 2008 áprilisában – a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtt – volt ugyanezen a szinten a Bank of England irányadó kamata.