Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

„Még nem győztük le az inflációt”

A Federal Reserve Bank of San Francisco elnöke szerint a júliusi inflációs adatok még nem jelentik az infláció feletti győzelmet.

Mary Daly, a Federal Reserve Bank of San Francisco elnöke csütörtökön kijelentette, hogy bár az amerikai fogyasztói árakról szóló mai jelentés „jó hír a családok és a vállalkozások számára, nem szabad a júliusi adatokat a jegybank infláció feletti győzelmének jeleként értelmezni.”

A Yahoo Finance-nak adott interjújában Daly kitartott amellett, hogy a Federal Reserve-nek „még több tennivalója van” ebben a kérdésben. Hozzátéve, hogy a bank továbbra is elkötelezett a maginfláció csökkentése mellett.

A döntéshozó arról is beszélt csütörtökön, hogy „még túl korai lenne találgatni arról, hogy a kamatlábakat vajon szükséges lesz-e tovább emelni. A Fed szeptemberi kamatdöntő üléséig még „sok adatot” kell közzétenni. Daly hozzátette, hogy „még messze vagyunk attól, hogy a kamatcsökkentésről beszéljünk”.

Michelle Bowman, az Egyesült Államok jegybankjának tisztviselője hétfőn hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Kijelentette, hogy a Fed 2 százalékos inflációs céljának eléréséhez valószínűleg további kamatemelésekre lesz szükség. Ugyanakkor elmondta, hogy figyelemmel fogja kísérni a gazdasági adatokat, hogy „bizonyítékot találjon arra, hogy az infláció következetesen és érdemben csökkenő pályán van.” A jegybank folyamatosan mérlegeli a további kamatemelések lehetőségét és azt, hogy mennyi ideig kell a kamatlábaknak a jelenlegi szinten maradniuk.

A ma délután közzétett adatokból kiderült, hogy a vártnál kisebb mértékben gyorsult az infláció az Egyesült Államokban. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 3,2 százalékra gyorsult a júniusi 3,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 3,3 százalékos júliusi inflációs adat szerepelt. Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal és az előző havival megegyezően 0,2 százalékkal emelkedett.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com