Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Államadósság – ennyi jut rád, gondoltad volna?

Az államadósság kérdése nagyon régóta mélyen foglalkoztatja a közgazdászokat, és természetesen a gazdaságpolitikusokat is. Vannak, akik szerint nem lényeges, hogy mekkora az összeg maga, hiszen végül sosem kell visszafizetni – a tartozás finanszírozása azonban ebben az elgondolásban is komoly költségvetési tétel.

Államadósság – 4,9 millió/fő

A kifejezésből is következően a fogalom jelentése egy adott állam adóssága, melynek mértékéről és alakulásáról az aktuális kormányzat döntései határoznak a legtöbb esetben. Csak a legtöbb esetben – egy pénzpiaci turbulencia például a forint gyengülésén keresztül növelheti az államadósság forintban számolt mértékét. Az államadósság tehát mindannyiunk közös kötelezettsége az ország hitelezői felé, mégsem mondható, hogy személyenként, háztartásonként érintene minket ez a teher. Számunkra nem érződik közvetlenül, hogy az adósság kamatait fizetnünk kéne, és a bank sem kérdezi meg a hitelképesség vizsgálatakor, hogy mekkora adósság jut ránk. Ráadásul nehéz is lenne meghatározni, hogy kié az államadósság. Az óvodás kisgyereké, aki még nem is szavazhat a választásokon? A magatehetetlen aggastyáné? Vagy csak a dolgozó, felnőtt embereké?

Mindenesetre az államadósság mértékének szemléltetése miatt mindig érdemes elvégezni az egyszerű osztást. 2023 júniusának végén nagyjából 47 927 milliárd forintot tett ki Magyarország államadóssága. 2021-ben az ország népessége kerekítve 9,73 millió fő volt. Egy főre tehát ezen adatokat nézve körülbelül 4,9 millió forint jut. Bármennyire is magasnak tűnik ez az összeg, érdemes figyelembe venni, hogy az államadósság leginkább a GDP százalékában, és nem pedig abszolút értékben értelmezhető. Ilyen szempontból pedig szerencsére nem állunk rosszul, 2022-ben például a GDP 73,3 %-át érte el az az ország tartozása, ami európai összevetésben egyáltalán nem számít magasnak.