Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Ipar – jelentős a visszaesés, íme az elemzői reakció

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelésre vonatkozó júniusi adatokat. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a gazdaság igen fontos ágának volumene 3,8 %-kal esett vissza éves szinten, de munkanaphatástól megtisztítva már 6,1 %-os a csökkenés. Az elemzői értékelés szerint csupán az exportra termelő ipari ágazatok teljesítettek jól.

Jelentős visszaesés

Havi alapon is csalódást okozott a ma megjelent ipari termelési adat. 0,9 %-os volt ugyanis a visszaesés egyetlen hónap leforgása alatt, május és június között ennyivel csökkent az ipari termelés volumene. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint ezek alapján már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a májusban látott ipari felpattanás nem volt tartós. A visszaesés alól kivétel volt ugyanakkor a villamos berendezés gyártása és az autóipar. Az ING elemzője erre utalva kifejtette, hogy továbbra is az autóiparhoz valamilyen módon kötődő szegmensek képesek ellensúlyozni a többi területen látott zuhanást. Az export pozitív hatása ugyanakkor Virovácz Péter szerint szépen lassan gyengülőben lehet.

Bízhatunk ugyanakkor abban, hogy az infláció fékeződésével és a vásárlóerő újbóli növekedésével év vége felé a belpiacra termelő ipari szegmensek kaphatnak némi lendületet. Az ipar összteljesítménye ugyanakkor negatív lehet idén az ING várakozása szerint, az ipari teljesítmény szerintük nem fogja elérni a 2022-es szintet. Így viszont a GDP egyetlen megmentője a mezőgazdaság lehet az elemzés szerint, hiszen a vártnál kedvezőbb kiskereskedelmi számok egyáltalán nem jelentik azt, hogy tartós fordulat előtt állnánk.

Az mindenesetre biztos, hogy nemzetgazdasági szinten is érezhetjük majd a hatását az ipari termelés visszaesésének. A kevesebb kibocsátás kevesebb beruházást jelent, ami a munkaerőpiacra is gyakorolhat hatást. Ráadásul mindezek által a fogyasztás is csökkenhet áttételes következményként, de a jelenlegi magas inflációban ez inkább jó hír lehet hosszabb időtávot nézve.

Címlapkép forrása: Shutterstock