2024 október 05

Javított eredményén az év első felében az Erste Group

Növelte kamatbevételét, működési eredményét és nyereségét az Erste Group bankcsoport az év első felében.

Az egész évre vonatkozóan is eredménymutatói további javulására számít a fő piacain várható gazdasági növekedés közepette. Az Erste Group az év első felében 3,561 milliárd euró – az egy évvel korábbi 2,837 milliárd eurót meghaladó a magasabb kamatszint és a hitelkihelyezések növekedése miatt 25,5 százalékkal meghaladó – kamatbevétel mellett 2,7 milliárd euró működési eredményt ért el 44,5 százalékkal magasabbat az előző évinél.

15 százalékot meghaladó tőkemegtérülési mutató

Az anyavállalat részvényeseit illető nettó nyereség 1,137 milliárd euróról 1,489 milliárd euróra nőtt. A honlapján publikált eredménybeszámoló alapján az Erste Group az idén 15 százalékot meghaladó tőkemegtérülési mutatót (ROE) tervez elérni a működési eredmény és a költség/bevétel arány javulásával párhuzamosan.

A csoport pozitív gazdasági növekedésre számít valamennyi alapvető piacán, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában a jelentős geopolitikai és politikai kockázatok ellenére is. Stabil jegybanki kamatkörnyezetet vár az Erste Csehországban, Romániában és Magyarországon, de jelentős euróövezeti kamatemelés mellett. Összességében a 2022-höz hasonlóan alacsony hitelkockázati mutató kialakulására számít az idén is az Erste. Mindemellett digitális szolgáltatásainak a bővítésére készül az idén a bankcsoport – ismertette a távirati iroda.

Kiváló működési eredmény

„Az idei év első felében kiváló működési eredményt sikerült elérnünk. Erős a tőkehelyzetünk, sikeresen folytatjuk széleskörű üzleti modellünk megvalósítását, és megfelelően kontrolláljuk a kockázatokat. Ez a kiváló teljesítmény lehetővé teszi számunkra, hogy olyan fontos stratégiai befektetéseket hajtsunk végre, amelyek tovább erősítik az Erste Group innovációs és piacvezető pozícióját” – mondta Stefan Dörfler, az Erste Csoport pénzügyi igazgatója.