2024 október 01

Rendkívül gyorsan telnek a gáztárolók – bezuhantak az árak

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta hatalmas változásokon ment át Európa gázpiaca. Az orosz befolyást nem volt egyszerű csökkenteni, azonban az első, talán legnehezebb téli időszakot már átvészeltük. Tavaly az egyik legnagyobb gondot a szabad kínálat megtalálása okozta. Licitháborúk alakultak ki ugyanis a szabad LNG kapacitásokért. Ez történelmi magasságokba nyomta fel a gáz árfolyamát. A tárolók nehezen teltek, és egy hidegebb téli időszak komoly hiányt alakíthatott volna ki Európában. Szerencsére a kormányok terve, hogy csökkentsék a gázfelhasználást működött. A vártnál melegebb időjárással együtt ez azt eredményezte, hogy a téli időszak után nagyobb mennyiségű gáz maradt a tárolókban. Ezt az előnyt azóta is fenntartottuk, és ennek köszönhetően a gáztárolók szintje Európában jóval magasabban van, mint az ötéves átlag. Enyhítve az Európa gázellátásával kapcsolatos aggodalmakat.

Erős kontraszt van a tavalyi kapkodás és az idei állapot között. Az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama jóval 30 euró alá került. Össze sem hasonlítható a 300 euró feletti értékekkel és azzal a pánikkal, amely tavaly uralta Európát. A szakértők szerint idén már a tervezettnél hamarabb is megfelelő mértékben fel lesznek töltve a gáztárolók. Gas Infrastructure Europe legutóbbi adatai szerint az európai gáztárolók július 24-én már 84 százalékig fel voltak töltve. Európa a 90 százalékos töltöttséget novemberre szerette volna elérni. Jóval az ütemterv előtt járunk, és ezt tükrözi is a gáz árfolyama. Bár nem teljes még a nyugalom és az árfolyam nagyon hevesen reagál egyes kínálati kiesésekre, határozottan jobb helyzetben van Európa. A Morgan Stanley szerint nemcsak, hogy az ütemterv előtt fogjuk elérni a 90 százalékot, hanem szeptember elejére akár már a 100 százalékos töltöttségi szintet is elérhetjük.

Gáz – Bezuhantak az árak

A hét második felében komoly mínuszba futott bele a Dutch TTF, és három nap alatt 33 euróról beesett egészen a 26-os szint alá. Csak a pénteki kereskedés során majd 10 százalékos mínuszt jegyzett fel, és szerdán még ennél is nagyobb mínuszt könyvelhettünk el. Jó hír, hogy a meleghullám is kezd elvonulni, és a legtöbb helyen véget ért az extrém hőség. Ezzel az elviselhetetlen hőség miatt folyamatosan bekapcsolt légkondicionálók időszakának is vége szakadhat. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a gáztárolók magas töltöttségének köszönhetően a földgázárak Európában mélyponton maradnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock