Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Nem csitul az infláció – Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Régen nem voltak ilyen nehéz helyzetben a nyugdíjasok. Az infláció, különösen a rájuk vonatkozó, rekordmagas szinteken stagnál hónapok óta. Meddig tarthat ez az állapot és mi hozhat egy kis segítséget?

21,2

A júniusi nyugdíjas infláció kurta 21,2 százalékra jött ki, ami objektíven kijelenthető, hogy rengeteg. A többszörös nyugdíjemelés sem tudja követni az ilyen mértékű pénzromlást. Az emberek pénze kezd elfogyni, a tartalékok pedig nem tartanak örökké. Ez sajnos a legtöbb recesszió velejárója, azonban a jelenlegi helyzet recessziós keretek között is erősnek mondható.

Van fény az alagút végén?

Bizakodásra is van ok azonban, hiszen az infláció, noha nagyon apró mértékben ugyan, de elkezdett mérséklődni 2023-ban. A makrogazdaság szakértői bátran ki merték jelenteni, hogy a tetőpontot már elhagytuk, így a jövőben visszatérhetünk a normálisabb inflációs szintekhez. De mi is az a normális, és ami még fontosabb mikor?

Sajnos azt el kell mondani, hogy az árak nem fognak csökkenni. Deflációval nagyon ritkán lehet találkozni egy gazdaságban, főleg Magyarországon. Azonban a pénzromlás pórázon tartása is megnyugvást hozhat. A célsávba való visszatérésnek idejét egyre jobban kitolja az MNB, illetve az elemzők többsége. Várhatóan azonban egy-két éven belül normalizálódik a helyzet, azonban a pesszimistább szakértők szerint a „régi” pár százalékos szintekre nem térünk vissza egyhamar.

A segítség, ami nem is segítség?

Sokakban felvetődhet, hogy akkor miért nem emeli a kormány a nyugdíjat, vagy a munkáltató a bért, hiszen akkor mindenkinek lesz pénze és bumm, megoldottuk a helyzetet. Nos ez sajnos nem ilyen egyszerű. Az inflációt leghatékonyabban a gazdaság befagyasztásával lehet kezelni. Vagyis meg kell állítani a hitelfelvételeket (ezért vannak a magas kamatlábak), a fizetésemeléseket, és a fogyasztás mértékét is csökkenteni kell. Így a hiány és a lassulás lehűti a gazdaságot, vele együtt az inflációt is. Ezért a nyugdíjemelés, illetve a fizetések emelése, pontosan a cél ellen hat, kitolva ezzel a normalizálódás idejét.

Ilyenkor az uralkodó erőknek mérlegelni kell, hogy mi az a vékony vonal, amikor még segítenek a bajban lévő rétegeknek, de nem segítenek túl sokat amivel esetleg még nagyobb bajt okoznak. Ezért is egy nagy kérdés a nyugdíjemelés Kicsiny Hazánkban.

Forrás: KSH

Képek forrása: shutterstock