2024 október 01

Csalódást okozhat Kína

45 évig szinte soha nem látott mértékben fejlődött Kína. A „minden Kínában készül” mondás mára teljesen megállja a helyét. Nem véletlenül félti Amerika sem gazdasági pozícióját, hiszen Kína számai exponenciálisan fejlődtek eddig. Ez a trend azonban megszakadni látszik, aminek globális következményei is lehetnek.

Intézkedések tömkelege

A csökkentett előrejelzéseket persze a kínai kormány sem hagyta annyiban. Rengeteg intézkedést jelentettek be. A vezetők megígérték, hogy kiigazítják és optimalizálják politikájukat különösen az ingatlanszektor számára. A stabil foglalkoztatatottság fenntartását sem hagyták figyelmen kívül. Végül pedig a helyi adósságkockázat problémájának megoldását is megígérték.

Elmaradó GDP

A kínai bruttó hazai termék 6,3%-kal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – jelentette be Peking hétfőn, ami elmaradt a 7,3%-os bővülésre vonatkozó piaci várakozásoktól, miután a világ második legnagyobb gazdasága kilépett a szigorú Covid-19 zárlatos intézkedésekből.

Negyedéves alapon a gazdasági teljesítmény 0,8%-kal nőtt, ami lassabb az év első három hónapjában mért 2,2%-os negyedéves növekedésnél. Eközben a fiatalok munkanélkülisége júniusban rekordmagas, 21,3%-os szintet ért el. Valamivel pozitívabb hír, hogy az ipari termelés növekedési üteme a májusi 3,5%-ról júniusban 4,4%-ra gyorsult éves összehasonlításban, ami kényelmesen felülmúlta a várakozásokat.

A kormányzó Kínai Kommunista Párt 5%-os növekedési célt tűzött ki 2023-ra, ami a szokásosnál alacsonyabb és feltűnően szerény egy olyan ország esetében, amely a gazdaság 1978-as megnyitása óta átlagosan 9%-os éves GDP-növekedést ért el.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock