Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 26

Államadósság – mire készül Magyarország?

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy milyen forint piaci kibocsátási tervvel készül az augusztus és október közötti időszakra. A 3 hónapot lefedő terv alapján láthatjuk, hogy továbbra is a hosszabb lejáratok felé tolná az államadósság szerkezetét az ÁKK. Összességében viszont – természetes módon – újból több kibocsátással kell számolni, mint lejárattal és visszaváltással.

Diszkont Kincstárjegyek – csökkenhet az arányuk

Az ÁKK tervei szerint 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyből 280 milliárd forint értékű lejárat várható. Ezzel szemben ebből a papírból 210 milliárdos kibocsátással készül az ország. A 6 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy esetében 166,5 milliárdos lejárattal lehet számolni, a kibocsátás pedig a terv szerint 135 milliárd lesz majd. A 12 hónapos típusnál is több lejárat lesz, mint kibocsátás – a 156 milliárd lejáró kötvény mellé mindösszesen 105 milliárd új kibocsátás társulhat majd. Összességében így 602,5 milliárd forint értékben kell lejáró Diszkont Kincstárjeggyel számolni, míg a kibocsátások összértéke 450 milliárd lehet. Nagyjából 150 milliárd forinttal csökkenhet tehát a Diszkont Kincstárjegyek állománya a következő hónapokban. Így újra csökken a rövid lejáratú kincstárjegyek aránya az államadósságon belül.

Államkötvények – az államadósság gerince

Az államkötvények esetében a kötvény csereaukciók, visszavásárlások 120 milliárdos tételével együtt 475,657 milliárdos lejárat várható. A 2023/C államkötvény fog lejárni, és ennek 355 milliárdos tétele jelenti a csereaukciókon és visszavásárlásokon kívül az egyetlen államkötvény lejáratot augusztus és október között. 120 milliárdos állománynövekedést is vár a cserékből az ÁKK. Ezek értelemszerűen kiütik egymást az előbb említett tétellel. Kibocsátásból viszont lesz 825 milliárd, így összességében nagyjából 470 milliárddal nőhet a forint piaci államkötvények állománya. Ha ezt egyesítjük a kincstárjegyek csökkenésével, akkor láthatjuk, hogy körülbelül 320 milliárddal nőhet az államadósság a forint piaci kibocsátásoknak köszönhetően.