Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Lassult ugyan, de „még mindig túl magas” a brit infláció

Dave Ramsden a Bank of England kormányzó helyettese szerdán kijelentette, hogy az infláció a jelentős csökkenése ellenére is „még mindig túl magas”.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, ma hozták nyilvánosságra a legfrissebb brit inflációs adatokat. A vártnál jóval nagyobb mértékben, 8 százalék alá csökkent a múlt hónapban az éves infláció Nagy-Britanniában, elsősorban az üzemanyagok árának jelentős visszaesése és az élelmiszerek árnövekedésének lassulása miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai jelentése szerint a fogyasztói árak átlagosan 7.9 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban. Áprilisban és májusban egyaránt 8.7 százalékos éves brit inflációt mértek. Az elemzői előrejelzések átlaga 8.5 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített júniusra.

Dave Ramsden a Bank of England kormányzó helyettese a friss inflációs számokra reflektálva elmondta, hogy bár jelentősen lassult az áremelkedés mértéke az elmúlt hónapban, az infláció „még mindig túl magas.” A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció jelenleg még mindig csaknem a négyszerese a jegybanki célszintnek.

brit infláció

Dave Ramsden hangsúlyozta, hogy a Monetáris Politikai Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az infláció alakulását. „Ha tartósabban inflációs nyomásra utaló jeleket azonosítunk, akkor a monetáris politika további szigorítására lenne szükség.” – mondta el a miniszter.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com