Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Visszafogja a Marvel és Star Wars filmeket a Disney

A Disney lassítani tervez a Marvel Studios és a Lucasfilm franchise-okhoz tartozó filmek készítésében – mondta Bob Iger vezérigazgató csütörtökön a CNBC műsorában.

Hol vannak a kasszasikerek?

A lépésnek rettenrően egyszerű oka van: nem hoztak elég pénzt az új filmek. „Nemcsak azért lassítunk, hogy jobb filmeket gyárthassunk, hanem a költségcsökkentési kezdeményezésünk miatt is. A kevesebb film egyszerűen kevesebb költséget jelent.” – mondta Iger csütörtökön.

Az év elején a Disney széles körű átszervezést vezetett be az üzletágban. Az átszervezés 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentést tartalmaz, amelyből 3 milliárd dollár a tartalmat érinti. Igor szerint a stratégiai lépések középpontjában a Disney+ streaming szolgáltatás áll, amit erősíteni szeretne a cég.

Bajban a Marvel

A Disney vezetője érdekes módon kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több hibát is vétettek mind animációs film, mind Marvel téren. A filmek közül kifejezetten a Marvel univerzum körüli problémkat ecsetelte.

A Marvel remek példa erre. Nem volt jelentős szinten jelen a televíziós üzletágban, és nemcsak a filmtermelésüket növelték meg, hanem végül számos tévésorozatot is készítettek” – mondta Iger. „Őszintén szólva, ez elvette a fókuszt és a figyelmet.” A Disney még 2009-ben, több mint 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Marvelt. A franchise azóta több milliárd dolláros bevételt hozott, a számos díjról és persze nemzetközi figyelemről nem is beszélve.

Az év elején Iger azt mondta, hogy a vállalatnak fel kell mérnie, hogy a Marvel Moziuniverzum egyes karakterei hány folytatást is érdemelnek valójában. Szerinte itt az ideje, hogy felfedezzék a márka „újdonságait”. Egy befektetői konferencián hozzátette, hogy „a Marvel márkával kapcsolatban semmi sincsen alapból elrontva”.

Az év elején a „Hangya és a Darázs: Kvantumánia” a Marvel Moziverzum 31. filmjeként debütált, elindítva a 15 éves franchise ötödik fázisát. Azonban a várakozássokkal ellentétben a fim megjlenesét követően a franchise történetének legmeredekebb jegyeladás-csökkenése történt. A film negatív kritikákat is kapott. Eközben a galaxis őrzői 3. része sokkal jobban teljesített, több mint 800 millió dolláros bevételt hozott világszerte.

Lucasfilm

Ami a Lucasfilmet illeti, 2019 óta nem volt új Star Wars-film a mozikban. A cég elsősorban a sorozatokra koncentrált, mint például az Emmy-jelölt „Andor” és az „Obi-Wan Kenobi”. A Marvelhez hasonlóan a Lucasfilm is bevételi forrást jelentett a Disney számára.

A vállalat 2012-ben mintegy 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Lucasfilmet. A befektetés hat év alatt megtérült, köszönhetően a jövedelmező új filmtrilógiának.

Változhat a bezártság?

A Disney az eredeti tartalmait kizárólag a streaming szolgáltatásaira pubikálja. Ez egy komoly motiváció, hogy egy Marvel vagy Star Wars rajongó Disney+-ra váltson. Ezzel szemben csütörtökön Iger azt mondta, lehetséges, hogy a vállalat licencelni fogja a Disney-tartalmakat más streaming platformokra is.

„Ez egy lehetőség. Nem zárom ki” – mondta Iger. Hozzátette, hogy a licencelés része volt a hagyományos tévéüzletágat alkotó modellek gyűjteményének, és a streaming kezdeti időszakában helyes lépés volt a tartalmak visszatartása a saját platformjuk számára.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock