Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 26

Sikertelen kincstárjegy aukció – mit jelent ez?

A szerdai napon meghirdette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a 6 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukcióját. Mint az ismert, az állam leginkább ilyen módon, piaci aukciókkal von be forrást az államadósság finanszírozására – alapvetően kifejezetten sikeresen. Ma azonban ez nem így alakult, mégsem érdemes aggódnunk.

Állampapír – most nem lelkesedtek a befektetők

Az ÁKK a 6 hónapos Diszkont Kincstárjegyből a D240124 sorozatot kínálta fel a piaci szereplőknek a mai napon. Az államadósság kezeléséért felelős intézmény 20 milliárdot ajánlott fel, azonban ennél az összegnél csekélyebb kereslet jelentkezett. Mindösszesen 10,36 milliárd forint ajánlat érkezett ugyanis be az aukcióra, és végül az ÁKK ebből 7,5 milliárdot fogadott be. Az átlaghozam végül így 10,24 % lett, ez 4 bázisponttal magasabb csak, mint a 6 hónapos DKJ legutóbbi aukcióján láthattuk.

Általánosságban véve elmondható azonban, hogy a legtöbb állampapír aukción jóval több a jelentkező piaci kereslet, mint az ÁKK által befogadott mennyiség. Egy-egy kevésbé sikeres aukció tehát nem befolyásolja érdemben az államadósság finanszírozásának biztonságát. Ráadásul mint ahogy láthattuk, néhány milliárdos különbségről beszélhetünk csak, a költségvetés finanszírozásának ennél nagyságrendekkel magasabb tartalékai vannak. Érdemes természetesen figyelemmel követni a következő időszak aukciót is, de összességében lehet eredményre vezető konzekvenciákat levonni az értékesítési adatokból. A legutóbbi olyan aukció, ahol kisebb volt a kereslet a felajánlott mennyiségnél július 6-án volt, akkor a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy nem volt kellően népszerű az ajánlatot tevők számára.