2024 október 02

Bevezették a Bukaresti Értéktőzsdére a legnagyobb román villamosenergia-termelő vállalat papírjait

Megkezdődött a kereskedés a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) a legnagyobb román villamosenergia-termelő vállalat, a vízierőműveket működtető Hidroelectrica papírjaival szerdán.

A társaság papírjainak 20 százalékát kitevő 9,4 milliárd eurós nyilvános részvénykibocsátás rekord a román értékpapír-piacon, de ennél nagyobb kezdeti nyilvános ajánlattétel (IPO) nem volt még az idén más európai tőzsdén sem. A Hidroelectrica részvényei az első két óra után a kibocsátási árnál tíz százalékkal drágábban cseréltek gazdát. Marcel Ciolacu miniszterelnök történelmi pillanatnak nevezte Románia számára a Hidroelectrica tőzsdei bevezetését, amely szerinte azt bizonyítja, hogy többségi állami tulajdonban lévő vállalatok is képesek lehetnek kiemelkedő teljesítményre.

„A Hidroelectrica tisztességes áron szolgáltat elektromos áramot, és megvédi a polgárokat az energiaválságtól” – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség. Ciolacu hangsúlyozta, hogy a Hidroelectrica román tulajdonban marad, azaz a román állam a továbbiakban is megőrzi 80 százalékos tulajdonrészét a vállalatban. Hozzátette, hogy a tőzsdei bevezetés után a romániaiak részvényesként közvetlenül részesülhetnek e jelentős energiatermelő fejlődési potenciáljából. A vilniusi NATO-csúcson tartózkodó Klaus Iohannis román államfő levélben üdvözölte a Hidroelectrica tőzsdei bevezetését, amely szerinte újabb mérföldkő a BVB működésében, a román tőkepiac érettségét bizonyítja és növeli a külföldi befektetők bizalmát a román értékpapírokban. Iohannis emlékeztetett arra, hogy a Bukaresti Értéktőzsde piaci kapitalizációja meghaladta a 200 milliárd lejt, a befektetők száma pedig az elmúlt években több mint 2,5-szeresére nőtt.

Emellett a már jegyzett tíz energia- és földgázipari vállalat piaci tőkeértéke meghaladja a 70 milliárd lejt, ami a teljes piac egyharmadát teszi ki. Emlékeztetett, hogy nemrégiben kormányzati szintű egyezség született az ország másik nagy energiatermelője, a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a tőzsdei bevezetésével pedig a Hidroelectrica határozott lépéseket tett a fenntartható fejlődés irányába. „Ezek fontos jelei annak, hogy Románia közép- és hosszú távon fenntartható módon biztosítsa energiafüggetlenségét és energiabiztonságát” – idézte az Agerpres az államfő üzenetét – közölte a távirati iroda.