2024 október 05

Minden, amit a karikagyűrűről tudni érdemes

Az esküvői előkészületek során a karikagyűrű kiválasztása fontos mérföldkő. Ha kicsit elveszettnek érzitek magatokat és nem igazán tudjátok, hogyan álljatok neki a keresgélésnek, akkor nyugodtan olvassatok tovább, az alábbiakban hasznos tanácsokat találtok!

Karikagyűrű és eljegyzési gyűrű – Mi a különbség?

Először is érdemes az alapoknál kezdeni, vagyis azt tisztázni, hogy mi a különbség a két gyűrű között, melyekre a nők általában a leginkább vágynak. A két gyűrű nemcsak abban hasonlít egymásra, hogy mindkettő ékszer, hanem abban is, hogy mindkettő az összetartozást fejezi ki a külvilág számára.

Az eljegyzési gyűrű, ahogy a neve is mutatja, az a gyűrű, melyet felmutatva a férfi felteszi a nagy kérdést szíve választottjának. Ezt a férfi egyedül választja ki. Általában egy drágakővel díszített fehérarany vagy arany gyűrű.

A karikagyűrűt ketten választjátok ki az esküvőre készülve, ezért egy párat, vagyis két darabot kell vásárolnotok. Az egyforma gyűrűk az összetartozást fejezik ki, de ha mindkettőtöknek más tetszik, akkor semmi akadálya annak, hogy mindketten más-más típusú gyűrűt válasszatok.

Melyik kézre kerül a karikagyűrű?

Minden országban más és más hagyományai vannak a gyűrűhordásnak. Egy dolog viszont biztos, az eljegyzési gyűrű mindenütt a nő bal kezének gyűrűsujjára kerül. Ennek oka, hogy úgy tartják, innen fut a szív felé egy véna, melyet gyakran a szerelem vénájaként emlegetnek.

A magyar hagyományok szerint az esküvőn átkerül az eljegyzési gyűrű a bal kéz gyűrűsujjáról a jobb kéz gyűrűsujjára, ahová a szertartás során a karikagyűrűt felhúzza a férj. Érdekesség, hogy ez csak hazánkban van így, más országokban a karikagyűrű a nő bal kezére kerül.

A karikagyűrű kiválasztása

Amikor elétek rakják a karikagyűrű kínálatot az üzletben, akkor könnyen elbizonytalaníthat a bőség zavara. Még abban az esetben is, ha konkrét elképzelésekkel rendelkeztek. A próbálgatásnak köszönhetően hamar letisztulhat a kép, hogy milyen anyagú, típusú gyűrűt szeretnétek. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen színű ékszereket hordotok a mindennapokban és lehetőleg ehhez passzoló színű ékszert választani. Ha nehéz a választás, akkor nyugodtan aludjatok rá párat, de semmiképp ne kapkodjatok, hiszen egy életre szól a választás. Viszont az utolsó pillanatra sem szabad hagyni a döntést, mert könnyen kifuthattok az időből.

Habár a hagyományok alapján a klasszikus karikagyűrű domború vagy egyenes, azonban ma már kövekkel is előszeretettel teszik még különlegesebbé. Viszont, ha babonásak vagytok, akkor óvatosan a kövekkel, mivel vannak, akik úgy tartják, hogy minél több kő található a gyűrűben, annál rögösebb lesz a házasság.

Ha egyik gyűrű sem nyeri el a tetszéseteket, akkor sem kell kétségbeesni, ugyanis akár egyedi gyűrűket is készíttethettek saját elképzeléseitek alapján.