2024 október 02

Európa – Váratlan fordulat, túl gyorsan telnek a tárolók?

Júniusban beszámoltunk róla, hogy Európa helyzetéért aggódnak a szakértők. A hónap első felében ugyanis a legforróbb téma az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyamának rohamos emelkedése volt. A hirtelen drágulás kezdett ijesztően hasonlítani a tavalyi forgatókönyvhöz, amikor teljesen elszálltak az árak. A júniusi hónap első felében ugyanis közel duplájára ugrott a gáz árfolyama. Az elmúlt két év legalacsonyabb, 23 eurós szintjéről egészen 44 euróig emelkedett. Azóta enyhült a piacon levő feszültség, és a gáz árfolyama is visszahúzódott. Az írás pillanatában 33,48 euróba kerül megawattóránként a Dutch TTF. Most viszont a Reuters arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel újabb problémával kell majd Európának szembenézni.

Az európai gáztárolók lassabb töltésére lesz szükség

Bár Európa gáztárolói már lassabban töltődtek, miután az árak az első félévben hirtelen csökkentek, viszont úgy néz ki további lassulásra lesz szükség. Az előző téli időszak előtt Európa komoly lépéseket tett a gázárak visszaszorítása érdekében. Csökkentették a gázfelhasználást, és az országok jelentős költségeket vállaltak át a háztartásokról és a vállalatokról. Az erőfeszítések meghozták a kívánt eredményt, és a gáz árfolyama több, mint 90 százalékot zuhant. További jó hír volt, hogy a gázfelhasználás csökkentésének köszönhetően a téli időszak után a tárolók töltöttsége szokatlanul magas maradt. A 10 éves átlag szerint a júliusi hónapra a 60 százalékos töltöttség volt jellemző. Idén a tárolók viszont július 4-én már majdnem 79 százalékig fel voltak töltve.

Rekordokat döntött Kína gáz igénye

Kína cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala júniusban 5 hónapos csúcsot ért el, de Európa gyenge kereslete korlátozta a gáz árfolyamának emelkedését. A múlt hónapban Kína 5,96 millió tonna LNG-t importált, ami a tavalyi értékhez képest 28 százalékkal magasabb.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép: Shutterstock