2024 október 02

Javította a gazdasági előrejelzéseit a román kormány

Enyhén javította a román gazdaság első negyedévi adatait az országos statisztikai intézet (INS): a pénteken közölt felülvizsgálat szerint a román bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,9 százalékos volt a növekedés. A májusi gyorsjelentésben az INS 2,3 százalékos GDP-növekedést számolt éves összevetésben az első negyedévre a nyers adatok szerint, illetve 2,8 százalékos bővülést a naptárhatást is figyelembe véve. A statisztikai intézet több módosítást is közölt a korábbi, negyedéves GDP-adatokról. A gyorsjelentésben közöltnél valamelyest magasabb, 0,1 helyett 0,2 százalékos mértékben nőtt a román gazdaság (a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve) az idei év első három hónapjában a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

A bukaresti kormány előrejelzési szakbizottsága az idei év egészére 2,8 százalékos növekedést prognosztizált, a nemzetközi pénzintézetek azonban kevésbé derűlátók. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, a Világbank szerint 2023-ban 2,6 százalékos, az Európai Bizottság szerint 2,5 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint pedig 1,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani Romániában – közölte a távirati iroda.