Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Bajban a dohányipar

A cigaretta egykor a hollywoodi filmek és népszerű magazinok elengedhetetlen kelléke volt. Mára azonban az egész világ megismerte negatív hatásait, így az egykor virágzó szektor elindult egy lefelé vezető úton.

A hanyatló dohányipar

A dohányipar 2020-ban kevesebb mint 11 milliárd doboz cigarettát adott el az Egyesült Államokban, szemben a két évtizeddel korábbi több mint 21 milliárd doboz cigarettával – derül ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok adataiból. Ezt a dohányipari cégek egy egzisztenciális válságnak titulálták.

Van alternatíva?

Az Altria, az Egyesült Államok legnagyobb dohányipari vállalata tavaly közel 10%-os visszaesést jelentett a cigarettaeladásokban. A Marlboro gyártója azt mondja, hogy segíteni akar a dohányosoknak abban, hogy a cigarettáról áttérjenek az olyan, általa „csökkentett ártalmú alternatívákra”, mint az e-cigaretta és a nem égő termékek.

Ez eddig nagyon pozitívan hangozhat, azonban a számok nem az alternatívák mellett vannak. Tavaly a dohányipari termékek eladásából 89%-ot tett ki a cigaretta és a szivar.

Emellett rengeteg új dohányipari termék kerül a forgalomba, sokszor ellenőrizetlen forrásból, alacsony minőséggel keresztezve. Az új „alternatívák” hatásait pedig még az orvostudomány sem tudja előre megjósolni, így csak a jövő döntheti el, hogy valójában mennyivel jobb az e-cigaretta, mint a hagyományos.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock