2024 október 02

A szakértők aggódnak, nehéz helyzetbe kerülhet Európa

Felettébb aggasztó volt látni az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyamának emelkedését a júniusi hónapban. A hirtelen drágulás kezdett ijesztően hasonlítani a tavalyi forgatókönyvhöz, amikor teljesen elszálltak az árak. A hónap első felében a gáz árfolyamának rohamos emelkedését figyelhettük meg. Az elmúlt két év legalacsonyabb, 23 eurós szintjéről egészen 44 euróig emelkedett a Dutch TTF. A szinte teljes duplázás kezdett a tavaly ilyenkor meginduló, majd rekordértékeket elérő ralira emlékeztetni. Szerencsére a tárolók töltöttsége a szokásoshoz képest sokkal magasabb, ez ad némi biztonságot a közelgő tél előtt.

Tavaly nyáron hatalmas pánik uralkodott el a piacon, amely a Dutch TTF történetének eddigi legnagyobb raliját okozta, mely során elértük a 340 eurós csillagászati értékeket. Európa tudja, hogy mekkora teherrel járt ez a forgatókönyv, amely az orosz-ukrán háború és a szankciók bevezetése miatt alakult ki. Hatalmas költségek súlytották a családokat és a vállalkozásokat. Bár a kormányok igyekeztek enyhíteni a nyomáson, teljesen nem tudták átvállalni a költségeket. A mostani emelkedés nagy aggodalmat váltott ki a szakértőknél, hiszen az európai földgáz tavaly nyár óta a legnagyobb havi nyereséget érte most el. Mindezt tette úgy, hogy a hónap közepén elért 43 eurós szintekről már visszahúzódott megawattóránként 37 euróra. Az elmúlt hetekben a piacon tapasztalt aggodalmakat a nem tervezett leállások, a régió egyes részein fellépő hőhullámok, valamint az oroszországi felkelés okozták.

Biztos alapot keres Európa – a meleg időjárás nehezíti a helyzetet

Európa továbbra is azon dolgozik, hogy a régebben még bebiztosított, orosz csővezetékeken érkező folyamatos ellátást valahogy pótolja. A mostani volatilitás pedig nagyon jól mutatja, hogy még mindig mennyire érzékeny a piac az ellátási zavarokra. A gáztárolók a Gas Infrastructure Europe adatai szerint már 77 százalékig fel vannak töltve, jóval meghaladva az ezen időszakra jellemző szinteket. Európa kereslete továbbra is visszafogott az ötéves átlaghoz képest, a gazdaságok lassulása miatt. A szakértők viszont aggodalmukat fejezték ki, hiszen az emelkedő hőmérséklet az elkövetkező hónapokban fokozhatja a szabad LNG kapacitásért folytatott küzdelmet Európa és Ázsia között.

Forrás: bloomberg.com; oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock