Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Brutális tüntetések a franciáknál – Több száz sebesült országszerte

Emmanuel Macron francia elnök pénteken két napon belül már a második válságtanácskozásra hívta össze kabinetjét. A tüntetések fő gyújtópontja egy 17 éves fiú halála, akit francia rendőrök lőttek le egy közúti ellenőrzés során.

Több száz sebesült

A hatóságok közlése szerint több száz rendőr megsérült és több száz embert letartóztattak. A csőcselék Franciaország különböző városaiban összecsaptak a rendőrökkel, épületeket és járműveket gyújtottak fel és üzleteket fosztottak ki.

Gerald Darmanin belügyminiszter, aki csütörtök este 40 ezer rendőrt vetett be a harmadik éjszakai zavargások megfékezésére, a Twitteren közölte, hogy a rendőrség 667 letartóztatást hajtott végre. Országszerte 249 rendőr sebesült meg – közölték a hatóságok.

Az erőszak Marseille, Lyon, Pau, Toulouse és Lille mellett Párizs egyes részeit is elérte. Köztük Nanterre munkásnegyedét, ahol kedden egy közúti ellenőrzés során lelőtték a 17 éves – algériai és marokkói származású – Nahel M.-et.

„Tűrhetetlen”

Macronnak, aki eddig kizárta a szükségállapot kihirdetését, korán kellett hazarepülnie egy brüsszeli csúcstalálkozóról, hogy 11:00 órakor találkozzon kabinetjével.

Elisabeth Borne miniszterelnök Twitter-bejegyzésében „tűrhetetlennek és megbocsáthatatlannak” nevezte az erőszakot, és megerősítette támogatását a rendőrök és tűzoltók iránt, akik „bátran teljesítik kötelességüket”.

Aggódó nyugati kormányok

Az amerikaiaknak „kerülniük kell a tömeget és a jelentős rendőri tevékenységgel érintett területeket” – írta csütörtökön az amerikai nagykövetség egy tweetben. A brit hatóság felszólította a briteket, hogy figyeljék a médiát, kerüljék a tüntetéseket, és utazáskor tájékozódjanak a tanácsokról.

A közösségi médiában közzétett videók országszerte lángoló városi tájakat mutattak. A keleti Lyon városában felgyújtottak egy villamost, a Párizs északi részén fekvő Aubervilliers-ben pedig 12 autóbusz égett ki egy raktárban.

Clement Beaune közlekedési miniszter az RMC rádiónak nyilatkozva nem zárta ki, hogy pénteken kora reggel leállítják a fővárosi tömegközlekedési hálózatot.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: pixabay